Hlavní obsah

Házenkáři odstartují kvalifikaci na ME, kouč Sabate odtajnil nominaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští házenkáři přesně za týden vstoupí do kvalifikace o mistrovství Evropy 2024. Ve čtyřčlenné skupině, ze které postupují první dva a navíc ještě čtyři nejlepší celky ze třetích míst všech tabulek, narazí postupně na Estonsko, Izrael a Island. „Náš cíl je jednoznačně kvalifikovat se,“ řekl španělský kouč národního týmu Xavier Sabate.

Foto: Ivo Dudek/Český svaz házené

Španělský trenér české házenkářské reprezentace Xavier Sabate nominoval na úvodní dvojzápas kvalifikace o mistrovství Evropy 2024.

Článek

Při své premiéře na střídačce české reprezentace prožil velké zklamání. Na jaře házenkáři těsně nezvládli baráž o mistrovství světa se Severní Makedonií a na největším turnaji budou v lednu chybět. „Bylo vidět, jak je hranice mezi úspěchem a neúspěchem tenká. Jeden balon... Proto je důležité pracovat na tom, jak hrajete v důležitých momentech," vysvětloval Sabate. „Tým se musí neustále zlepšovat."

Před jeho výběrem ale stojí další cíl, probojovat se na mistrovství Evropy 2024, které hostí Německo. Na kontinentálním šampionátu chybělo Česko zatím čtyřikrát, naposledy v roce 2016.

Na úvod se reprezentanti představí na porubském zimním stadionu proti Estonsku 12. října od 18:10. Přípravný kemp ale startuje až v neděli. „Budeme mít málo času na přípravu. Nejdůležitější je, abychom měli opravdu jasnou představu, jak chceme hrát," podotýkal španělský kouč, který trénuje i polského vicemistra Wislu Plock.

V nominaci na úvod kvalifikace nechybí tradiční opory jako brankář Tomáš Mrkva, kterému se v novém angažmá ve hvězdném Kielu daří a dostal se i do zářijové sestavy bundesligy, nebo Tomáš Babák s Jakubem Hrstkou. Obměnou však prošel post pravého křídla, kde se nově představí karvinský Denis Harabiš a David Poloz působící ve švýcarském Curychu.

Foto: Ivo Dudek/Český svaz házené

Xavier Sabate při neúspěšné premiéře na střídačce české házenkářské reprezentace proti Severní Makedonii.

„Důležité je, aby všichni hráči věděli, že je národní tým otevřený pro všechny, kteří pracují dobře a jsou hladoví po zlepšení a úspěchu," poznamenal Sabate. Věk podle něj v koncepci nehraje rozdíl. Premiérovou pozvánku tak dostal 19letý Adam Tomášek z Nového Veselí. Ve výběru je i 20letá dvojice ze Zubří Matěj Havran a Lukáš Mořkovský.

Házenkáři věří v dobrý vstup do kvalifikace. K tomu mají v Porubě proti Estonsku pomoci i fanoušci. „Jsou super důležití, potřebujeme jejich podporu. V zápase pokaždé přijdou těžké chvíle, kdy je psychika klíčová. Když cítíte podporu z tribun, dodává vám to energii, a to i v momentě, kdy ji nemáte," vysvětlil španělský trenér. „Doufáme, že budeme mít plnou arénu lidí," dodal.

Nominace na první kvalifikační dvojzápas s Estonskem a Izraelem:
Brankáři:
Tomáš Mrkva (THW Kiel)
Šimon Mizera (Elverum Handball)
Pravá křídla:
Denis Harabiš (HCB Karviná)
David Poloz (GC Amicitia Zürich)
Pravé spojky:
Stanislav Kašpárek (C. S. Dinamo Bukurešť)
Tomáš Piroch (SPR Orlen Wisla Plock)
Adam Tomášek (TJ Sokol Nové Veselí)
Střední spojky:
Tomáš Babák (Bergischer HC)
Jakub Douda (Talent tým Plzeňského kraje)
Matěj Havran (HC Robe Zubří)
Lukáš Mořkovský (HC Robe Zubří)
Jonáš Patzel (HCB Karviná)
Levé spojky:
Matěj Klíma (VfL Lübeck-Schwartau)
Dominik Solák (HCB Karviná)
Vojtěch Patzel (VfL Lübeck-Schwartau)
Levá křídla:
Marek Vančo (HC Elbflorenz 2006 e.V)
Jakub Hrstka (DRHV 06)
Pivoti:
Václav Franc (HCB Karviná)
Vít Reichl (TV 05/07 Hüttenberg)
Štěpán Zeman (VfL Gummersbach)
Daniel Řeznický (Talent tým Plzeňského kraje)

Reklama

Související témata: