Hlavní obsah

Trénink ženské házenkářské reprezentace nadchl norského kouče: Atmosféra je vážně dobrá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úsměvy, uvolněná atmosféra, seznámení s novým pohledem na házenou i herními systémy. Ženská reprezentace má za sebou trénink pod norským realizačním týmem v čele s Bentem Dahlem. Už úvodní den ukázal, jakým směrem se vše bude ubírat. „Je to určitě nová zkušenost, odlišný styl. Myslím, že nám to hodně prospěje teď i v budoucnu," tvrdí pravá spojka Markéta Šustáčková.

Foto: Hana Vrbková/Česká házená

Trénink české házenkářské reprezentace pod vedením norských koučů.

Článek

Maximální soustředěnost, vnímavost a připravenost. I to byla témata, která nový realizační tým otevřel před úvodním tréninkem. „Řekli jsme si, co od nás trenéři očekávají a jaký koncept chtějí rozvíjet," vypráví gólmanka Karin Řezáčová. „Bylo to určitě potřebné," dodává.

Cílem není jen rychlá změna, která přinese okamžité výsledky. Zkušené norské duo Bent Dahl – Tor Odvar Moen bude mít za úkol nastolit základy koncepce do dalších let. Dlouholetý vývoj a progres, z něhož bude těžit seniorský výběr, ale i juniorky a dorostenky. Počítá se rovněž se začleňováním mladých hráček do reprezentačního áčka.

Foto: Česká házená

Nový kouč české ženské házenkářské reprezentace Bent Dahl během tréninku.

„První trénink byl o tom je trochu probudit, nastavit a nenavalit na ně přílišnou zátěž," vysvětluje asistent Moen, který jako trenér oslavil jedenáct norských titulů a dosáhl i na vítězství v Lize mistrů. Hráčky čekalo lehčí cvičení, kondiční restart, akce na jednu bránu i příprava systémů, které budou využity v budoucnu. „Můžeme říct, že šlo o takový restart," dodává.

„Překvapila mě hlavně příprava na začátku tréninku, zaměřily jsme se také na něco jiného než na házenou, ale i třeba na neuromuskulární koordinaci. Bylo to hodně zajímavé," prozrazuje Markéta Šustáčková. A samotný trénink? „Je to jiný styl, cvičení jsou jiná. Dělala jsem je poprvé a bylo to moc zajímavé, bavilo mě to."

Velkou změnu nezažily jen hráčky v poli. Novinky se nevyhnuly ani gólmankám, které povede – stejně jako mužskou reprezentaci – legendární Martin Galia. „První trénink jsem s ním zrovna moc nebyla, hrála jsem na druhé straně. Ale moc se na spolupráci těším. Přinese to určitě něco nového," říká s úsměvem Karin Řezáčová. „Hned od začátku po nás chce, abychom chytaly dvěma rukama dolů i nahoru. To je pro nás změna, protože takhle normálně nechytáme."

Foto: Česká házená

Nový kouč české ženské házenkářské reprezentace Bent Dahl.

Norský kouč si pochvaloval, že v hale v pražských Řepích každopádně panovala dobrá atmosféra. „Holky byly ze začátku trochu plaché, což je normální. Postupem času se bude ukazovat daleko větší týmový duch, chceme otevřenou diskuzi," říká Moen. „Je to opravdu dobrá parta dobrých holek. Jen potřebují trochu času, aby se s námi sžily."

Norský realizační tým vyznává běhavou házenou, tréninky budou zaměřené také na fyzickou přípravu. „Bude to více v tempu. Myslím, že si to určitě sedne. Na kempu jsou s námi i hodně mladé hráčky, které musíme zakomponovat do týmu. Věřím, že tu každý odvede velkou práci," pokračuje Šustáčková.

Foto: Česká házená

Nor Bent Dahl se stal novým koučem českého ženského házenkářského týmu.

Další změnou je to, že ubylo přípravy v hale, naopak každý den přijde také trénink v posilovně. „To jsme z předchozích kempů úplně neznaly, ale je to potřeba. Všechno jde dobrým směrem," uzavírá Řezáčová.

První zápasová prověrka českého týmu přijde na přelomu října a listopadu proti silnému Švédsku.

Reklama

Související témata: