Hlavní obsah

Česko - Kongo 32:22Házenkářky na úvod MS porazily Kongo, ale pro jednu z opor turnaj skončil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České házenkářky zvládly úvodní zápas mistrovství světa, v dánském Frederikshavnu potvrdily roli favorita a porazily Kongo jednoznačně 32:22. Kaňkou na utkání je však zranění Kamily Kordovské, která v závěru prvního poločasu smolně zakopla o ležící protihráčku a tvrdým dopadem si poranila pravý loket. Z palubky byla odvezena na nosítkách a s podezřením na zlomeninu zamířila rovnou na vyšetření do nemocnice.

Foto: David Švarc/Česká házená

Pro Kamilu Kordovskou mistrovství světa házenkářek skončilo předčasně.

Článek

Následující den přišly informace o zdravotním stavu spojky, která však v reprezentaci zaskakuje na pozici pivotky. Vyšetření sice zlomeninu nepotvrdilo, ale zranění Kordovské je natolik vážné, že znamená předčasný konec na turnaji.

„Pro tým je to velká ztráta. Kamča je stěžejní hráčka nejen v obraně, ale i z hlediska atmosféry v týmu. Je to bod utkání, který hodně mrzí. Musíme být jako tým o to silnější. Musíme se sebrat a hrát dvojnásobně jak pro ni, tak pro celý tým. Je třeba, abychom k tomu přistoupily tak, že nás to ještě víc semkne,“ prohlásila největší hvězda týmu Markéta Jeřábková.

Tvrdě hrající Konžanky ve druhé půli předvedly ostrý zákrok oceněný červenou kartou na další českou tahounku Veroniku Malou, která byla nečistě dostoupena při střelbě. Křídelnice už do utkání nezasáhla, ale měla by být v pořádku. „Už nebylo nutné, aby hrála. Radši jsme ji nechali odpočinout, aby byla připravena pro další zápas,“ prozradil Dahl.

Že by soupeřky předváděly zákroky za hranou, mu nepřišlo. „Nebyly to špinavé fauly. Jen jsme hráli hodně rychle a někdy jsme na to doplatili. Je to zkušenost pro mladé hráčky, je potřeba každou situaci dohrát na sto procent,“ mínil zkušený trenér.

Průběh zápasu české reprezentantky kontrolovaly vyjma začátku. Při něm jim nevyšla přesilová hra a Kongo odskočilo do vedení 3:1. Pak však favorit zabral a pod vedením Markéty Jeřábkové a především Charlotte Cholevové, s jedenácti góly nejlepší střelkyní zápasu, skóre rychle otočil. „Jsem za Charlotte šťastný. V klubu se trápí, nedostává prostor. Zaslouží si respekt, jaký předvedla výkon. Snad jí to pomůže v sebevědomí,“ věří Dahl.

V poločase svěřenkyně norského kouče Benta Dahla vedly 19:11 a nezměnila to ani tři zbytečná vyloučení v krátkém sledu, po nichž hrály Češky chvíli dokonce ve třech proti šesti. „Některé holky zranění Kamily emočně zasáhlo. Bylo těžké se přepnout zpátky do utkání. Ale jsem hrdý, jak to hráčky zvládly,“ ocenil norský trenér.

Foto: David Švarc/Česká házená

Házenkářky na úvod MS porazily Kongo, na snímku Kamila Kordovská.

Týmu pomohly i obě gólmanky. V první půli Petra Kudláčková, ve druhé Sabrina Novotná. Po jejích zákrocích národní tým odskočil do vedení 26:13, načež protočil sestavu a Kongo se prosadilo pětkrát po sobě. Český výběr už však utkání kontroloval a nakonec zvítězil o deset branek. „Jsem rád za vítězství. Nebyl to vyloženě snadný zápas, ale skóre jsme celkem pohodlně kontrolovali,“ hodnotil Dahl.

Ve druhém utkání skupiny Nizozemsko rozstřílelo Argentinu 41:26. Právě jihoamerického soupeře české házenkářky vyzvou v sobotu od 15:30 hodin, na závěr vyzvou v pondělí od 20:30 silné Nizozemky. Ze skupiny se probojují tři nejlepší celky, takže Češky se už prvním vítězstvím výrazně přiblížily k postupu, o nějž je mohou připravit jen dvě prohry a nečekaná souhra ostatních výsledků.

Skupina H (Frederikshavn):
Nizozemsko–Argentina 41:26 (20:14)
Česko–Kongo 32:22 (19:11).
Sestava a branky Česka: Kudláčková, Novotná - Stříšková, Kordovská, Šustáčková 2, Desortová, Stellnerová, Kuxová 1, J. Franková 1, A. Franková, Zachová 2, Kovářová 2, Jeřábková 7/1, Malá 3, Jestříbková 3, Cholevová 11/2.
Nejvíce branek Konga: Ngombeleová 9. Rozhodčí: Bolic, Hurich (oba Rak.). Sedmimetrové hody: 3/3 - 3/2. Vyloučení: 4:5. ČK: 32. Makoualaová (Kongo). Diváci: 200.
1.Nizozemsko110041:26
2.Česko110032:22
3.Kongo100122:32
4.Argentina100126:41
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.