Hlavní obsah

Házenkářky v přípravě na světový šampionát nepřesvědčily

České házenkářky před světovým šampionátem ve Španělsku herně ani výsledkově nepřesvědčily. Na přípravném turnaji O štít města Chebu skončily třetí, když po porážce se Švýcarskem a béčkem Norska porazily alespoň Island. Trenér Jan Bašný přesto zůstává klidný a pochvaluje si, co turnaj týmu ukázal.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Házenkářská reprezentantka Markéta Jeřábková a trenér české reprezentace Jan Bašný.

Článek

Bašný nebyl spokojený hlavně s úvodním zápasem proti Švýcarsku, které reprezentantky prohrály 25:29. „Duel se nám nepovedl herně ani výsledkově," zhodnotil kouč. Na vítězství nestačily házenkářky ani proti širšímu výběru Norska, když pokazily závěr a padly 25:26. „To už jsme ale předvedli výborný výkon. Hráli jsme rychleji, Norkám jsme stíhali a v našem výkonu také bylo více energie," myslí si Bašný. V tomto duelu se nedařilo největší hvězdě českého výběru Markétě Jeřábkové. Vstřelila jen dvě branky a spálila spoustu šancí.

Proti Islandu ale společně s výborně chytající brankářkou Mučkovou dovedla házenkářky osmi góly k vydřenému vítězství 27:25. Češky si už v úvodu vypracovaly šestibrankový náskok, ten však po hromadném prostřídání Island rychle smazal. Podle Bašného byla ale příčina jiná. „Soupeř nám udělal problém změnou obranného systému, na což jsme dlouho nedokázali zareagovat," vysvětluje kouč.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Markéta Jeřábková v akci.

Konečné třetí místo trenér příliš hodnotit nechce. „Nehráli jsme na vítězství za každou cenu. Potřebovali jsme si zkusit různé sestavy. Ani na mistrovství nemůžeme odehrát všechny tři zápasy v deseti hráčkách. Jediná příležitost zkusit další varianty byla tady," říká Bašný. Turnaj tak podle něj splnil očekávání. „Opravdu nám pomohl. Víme, na čem musíme během zbývajících tří tréninků zapracovat, abychom na šampionátu dopadli co nejlépe."

Z dvacítky hráček, které v Chebu nastoupily, neodletí na mistrovství světa do Španělska jen dvě. „Už mám v hlavě, které to jsou," prozrazuje Bašný. Konečnou nominaci oznámí na tiskové konferenci v pondělí. Do Valencie se tým přesune v úterý, ve čtvrtek pak zahájí šampionát zápasem s Německem. Následovat budou utkání s Maďarskem a Slovenskem. Do hlavní fáze turnaje postupují tři týmy ze skupiny.

Reklama