Hlavní obsah

Česko - Srbsko 33:21Házenkářský zázrak. Češi smetli v Brně Srbsko a slaví postup na světový šampionát

Brno

Tohle nečekal nikdo. Českým házenkářům se povedl obrat z říše snů. Navzdory osmibrankové prohře v úvodním duelu kvalifikace dokázali Srbsko v brněnské odvetě porazit po báječném výkonu 33:21 a příští rok v lednu si v Kataru po osmi letech zahrají na mistrovství světa.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Pavel Horák v odvetě proti Srbsku.

Článek
Fotogalerie

Po porážce 15:23 v Niši se čeští házenkáři museli snažit doslova o zázrak a šli do toho od začátku pěkně zostra. Srbové působili dlouho bohorovně, ale hodně je nalomilo, když jim český tým dva útoky po sobě dokázal bleskově vypíchnout míč a zvýšit tak své vedení v 19. minutě už 12:6.

Dařila se střelba z křídel, Motl i Jurka neomylně zakončovali. Také Jíchovo zařazení na post pivota soupeře drtilo, nejlepší český házenkář tam i s bolavým kotníkem nejen rozbíjel obranu soupeře, ale dokázal se uvolnit i pro míč a správně zakončit.

„Jak rostlo naše vedení, utišující tabletka proti bolesti noha zvyšovala účinek," usmíval se Filp Jícha. Srbský náskok z domácího zápasu byl brzy pryč, Češi jeli jako válec. Reprezentanti dali osmnáct gólů za poločas, polovinu z nich přitom po rychlém protiútoku.

„Všechny síly jsme vrhly dopředu, nezbývalo nám ani nic jiného. Srbská mentalita se promítla do jejich uspokojení, jenže my drželi tempo a šlapali do toho," líčil Jiří Motl.

Po sebevraždě zvedli hlavu

„V Srbsku jsme málem spáchali sportovní sebevraždu, ale dokázali jsme zvednout hlavu a s podporou báječného publika v Brně odehrát odvetu tak, že můžeme jít na dovolenou se vztyčenou hlavou. Jo a těšit se na šampionát. Postup na něj už je pro nás zlatou medailí," doplnil Jícha

Za výborně fungující obranou předváděl skvělé zákroky v brance Galia a s útočným důrazem rostl i po pauze český náskok, ve 36. minutě byl už dvanáctigólový (21:9). Národní tým pak ale v euforii volil občas ukvapenou střelbu a soupeř přece jen zvedl hlavu zásluhou spojek.

V tu chvíli ale báječně vyšlo střídání gólmanů, Štochl obral Srby o další kus sebevědomí, když měl čtyřicetiprocentní úspěšnost a důležité vedení se netenčilo. Česká obrana úplně vymazala hvězdu z Kielu Vujina, nejlepší střelec bundesligy nedal ani gól.

Haber předává žezlo Kubešovi

Tři minuty před koncem Česko vedlo 32:21 a najednou před ním opravdu reálnou rostla vidina postupu, kterou už nepustilo. Začaly oslavy, s nimiž vlastně nikdo nepočítal. „V Brně se nám zase hrálo fantasticky, tady bychom snad porazili úplně každého. Dostali jsme od začátku Srby pod velký tlak a jsem moc vděčný všem klukům i divákům za takhle báječnou tečku za hráčskou kariérou," líčil Daniel Kubeš, jenž od července spolu s Janem Filipem přebírá reprezentaci jako trenér.

„Velký dík patří divákům, kteří v Brně zaplnili hlavu, i když výsledek prvního zápasu nám nedával moc šancí. Hlavně oni museli věřit, že je to s postupem ještě možné. Nakonec všichni viděli, že ztráta osmi branek v házené zase tolik není, když tým podá tak agresivní, nadšený výkon a odvede skvělou práci z hlediska disciplíny a aktivit. Srbové pod dojmem toho ztráceli půdu pod nohama, my vydrželi hrát potřebným stylem celou dobu," líčil kouč Vladimír Haber, pro nějž to byla báječná rozlučka s trenérským působením u reprezentace.

Brněnská odveta kvalifikační baráže o MS 2015:
Česko-Srbsko 33:21 (18:8)
Nejvíce branek: Motl a Jurka po 9, Jícha 4, Babák 3 - Rnič a Nikčevič po 4, Ilič a Mitrovič po 3, rozhodčí Dentz a Reibel (Fr.), sedmimetrové hody 4/2:0/1, vyloučení 3:3, 3000 diváků.

Reklama