Hlavní obsah

Házenkářům chybí řada opor

PRAHA

Talentovaní hráči z extraligy i mladí krajánci dostanou příležitost v reprezentaci házenkářů při Vánočním poháru, začínajícím ve středu v polském Sanoku.

Foto: www.thw-provinzial.de

Brankář české reprezentace Martin Galia.

Článek

"Ligová soutěž v Německu, kde působí naše klíčové opory jako Filip, Kubeš, Házl či Jícha, nemá teď před svátky pauzu a volno po náročném programu posledních dnů dostali i další legionáři Nocar a Juříček, a tak jsme turnaj pojali jako test hráčů, kteří jinak nemají moc možností objevit se v národním týmu," vysvětluje trenér Pavel Pauza, jehož svěřenci mají za sebou dvoudenní soustředění v Zubří.

Na Vánočním poháru se reprezentace postupně utká s domácím Polskem, Maďarskem a Slovenskem. "V sestavě máme mladé hráče z domácí ligy i kluky z ciziny, kteří figurují v širším kádru. Pro všechny budou tři těžká utkání během tří dnů cennou zkušeností, mohou ukázat svůj potenciál a výkonem si i říci o to, abych je zařadil do lednového bloku, kterým vyvrcholí příprava na šampionát v Německu," soudí kouč.

Vraný a Berka jsou ve hře

O nominaci na MS mohou z patnácti hráčů, které Pauza veze do Polska, reálně uvažovat křídla Sobol s Heinzem i spojky Řezníček a Brůna. Ve hře jsou i pivot Vraný a Berka na rozehrávce. "Sobol už dotáhl přestup do Montpellieru, vrátil se odtamtud až v úterý," líčí Pauza, jenž pozorně sleduje také zdravotní stav brankáře Galii, který si minulý týden v německé bundeslize zlomil ukazováček levé ruky.

"Byl hned operován, příští středu by mu měli vyndat stehy a uvidíme, jak se bude zranění hojit. Zatím zprávy od lékařů nejsou povzbudivé, ale já se snažím být optimistou a ještě jsem se jeho účasti na šampionátu nevzdal," vysvětluje trenér.

Nominace českých házenkářů:
Krupa (Zubří), Petržala (Třeboň) - Řezníček (Velenje/Slovin.), Sobol (Montpellier/ Fr.) Brůna, Berka (oba Stralsund/Něm.), Vraný (Dukla), Zdráhala, Plšek, T. Heinz, Šulc (všichni Karviná), Prachař (La Coruňa/Šp.), Opálka (Zubří), Buchta (Istres/Fr).

Reklama