Hlavní obsah

Hrací komise potvrdila prohru Sparty, Kunín je v semifinále

PRAHA

Basketbalisté Mlékárny Kunín jsou v semifinále play off první ligy. Hrací komise Asociace ligových klubů ve čtvrtek potvrdila kontumační prohru Sparty, která odmítla nastoupit ke středečnímu třetímu čtvrtfinálovému utkání play off v Novém Jičíně. Pražané navíc zaplatí pokutu. Řekl to předseda hrací komise Petr Jachan.

Článek

Hrací komise utkání zkontumovala v poměru 20:0 pro Mlékárnu Kunín. Úřadující čeští vicemistři tak Spartu porazili 3:0 na zápasy a v semifinále narazí na Prostějov.

Rozhodnutí hrací komise bylo jednomyslné. "Důvody Sparty byly neopodstatněné k tomu, aby se zápas neodehrál," řekl Jachan. Hrací komise Spartě udělila pokutu deset tisíc korun, finanční kompenzaci od pražského klubu může vyžadovat i Mlékárna Kunín, Asociace ligových klubů a basketbalová federace. Sparta se proti verdiktu hrací komise může odvolat do 15 dnů.

Sparťané, kteří před středečním duelem v Novém Jičíně, prohrávali v sérii 0:2, na sever Moravy odmítli cestovat ze dvou důvodů. Cítili se být poškozeni verdikty disciplinární komise a vedení pražského klubu navíc mělo obavy o bezpečnost hráčů i realizačního týmu při utkání. Podle sekretáře novojičínského klubu Milana Dvořáka byl pro Spartu přichystán policejní doprovod od hranic města a důsledná ostraha v hale i mimo ni.

Hrací komise žádost Sparty o odložení ve středu po poledni zamítla. Pražané pak argumentovali tím, že se k utkání nestihnou dostavit a obrátili se na vedení Mlékárny Kunín s další žádostí o přeložení. Severomoravský klub to odmítl a jeho hráči byli připraveni nastoupit. Čtvrt hodiny po oficiálním zahájení v 18:15 rozhodčí po úvodním výhozu zápas ukončili.

V úvodu týdne se disciplinární komise zabývala událostmi z prvního utkání vypjaté série, jež se hrálo minulou středu. Trenérovi Mlékárny Kunín Zdeňku Hummlovi udělila v pondělí trest na dva zápasy za to, že hostující hráče označil za "smrady". V úterý disciplinárka projednávala přestupky hráčů. Kunínský Fred Warrick nebyl potrestán za údajný úder loktem, sparťan David Douša dostal podmínku na dva zápasy a pokutu za plivnutí na soupeře.

Reklama

Související témata: