Hlavní obsah

Jekabsoneová je basketbalistkou Evropy podle FIBA, Vítečková devátá

Brněnská basketbalistka Eva Vítečková obsadila deváté místo v anketě mezinárodní federace FIBA o nejlepší hráčku Evropy za rok 2007. Z vítězství se v hlasování fanoušků a následně odborníků z 25 zemí radovala Lotyška Anete Jekabsoneová-Zogotaová, jež v této sezóně hájí barvy Dynama Moskva.

Článek

Čtyřiadvacetiletá křídelní hráčka lotyšské reprezentace se na mistrovství Evropy v Itálii výrazně podílela na zisku bronzových medailí a s převahou zvítězila jak v internetové volbě fanoušků, tak u expertů. Triumfem v hlavní kategorii navázala na vítězství mezi mladými hráčkami za rok 2006; tam se její nástupkyní stala Srbka Sonja Petrovičová z Bourges.

Na druhém místě skončila Španělka Amaya Valdemorová, jež byla na ME vyhlášena nejužitečnější hráčkou turnaje, a třetí místo obsadila ruská obhájkyně loňského prvenství Maria Stěpanovová.

Vítečková nechyběla v nominaci opakovaně, jejím maximem je páté místo za rok 2005, byť prestižní deník Gazzetta dello Sport ji tehdy ve své vlastní anketě ocenil třetím místem. Tentokrát ji na devátou pozici vynesla odborná porota, u fanoušků byla Vítečková desátá.

Výsledky ankety:
1. Jekabsoneová-Zogotaová (Lot.), 2. Valdemorová (Šp.), 3. Stěpanovová (Rus.), 4. Wautersová (Bel.), 5. Montaňanová (Šp.), 6. Korstinová (Rus.), 7. Bibrzycká (Pol.), 8. Marčanková (Běl.), 9. Vítečková (ČR), 10. Leučanková (Běl.).

Reklama