Hlavní obsah

Každá chybička je znát, ale bojujeme, glosuje volejbalista Janouch účast Liberce v Lize mistrů

Liberec

V české reprezentaci plní často roli prvního nahrávače a stejně důležitou pozici zastává volejbalista Jakub Janouch i v klubovém dresu Dukly Liberec. I z pohledu sbírání dalších zkušeností vnímá velmi pozitivně účast českého extraligového šampiona v Lize mistrů. „Každá chybička je znát, ale snažíme se bojovat,“ říká šestadvacetiletý hráč.

Foto: Josef Pešout

Jakub Janouch

Článek

O čem především je Liga mistrů pro Duklu Liberec?

Liga mistrů se oproti loňsku zase zkvalitnila zúžením na dvacet týmů. A některé celky jsou o jeden nebo dokonce o dva levely výš, než Dukla. Hraje se agresivněji, přední evropské týmy nechybují. Naopak v našem případě se ukazuje, že každá chyba je dvojnásobně patrná a dohnat případné manko v zápase je obtížné.

Pro vás osobně ale není mezinárodní scéna neznámým prostředím. S reprezentací jste absolvoval už řadu zápasů. Dá se to porovnat s Ligou mistrů?

Samozřejmě si uvědomuji, že nejsem úplným nováčkem. Ale je to tak, že v Lize mistrů startují i herně vyspělejší klubové týmy, než jsou reprezentace některých států, aniž bych se jich chtěl dotknout. Pochopitelně v Evropě figurují určité reprezentační bašty jako Itálie, Rusko, Bulharsko, nicméně špičkové klubové týmy jsou postaveny na nejlepších hráčích z více zemí.

Nejbližší pohárový zápas čeká Duklu Liberec v Berlíně. Bude to odveta za nedávný duel pod Ještědem.

V Berlíně jsem s volejbalem sice ještě nebyl, ale vím, že mají halu pro dvanáct tisíc diváků. A na Ligu mistrů chodí mezi osmi až deseti tisíci fanoušků. Volejbal je speciálně v Berlíně populárním sportem. Musíme tam hrát na hranici rizika, abychom se mohli prezentovat solidním výkonem a přiblížili se tomu, co jsme předvedli doma s polským Rzeszowem.

Jak v kontextu s Ligou mistrů vyznívá liberecká snaha o obhajobu titulu v české extralize?

Momentálně vede Kladno, ovšem umístění po základní části není zase tak důležité. Rozhodovat se bude v play off. Na začátku ligy jsme hráli s úzkým kádrem, postupně se uzdravili marodi. Situace se nějakým způsobem ustálila a pro mě jako nahrávače je pozitivní, když mohu věřit hráčům v poli.

Reklama

Související témata: