Hlavní obsah

Milwaukee - Toronto 99:105Krůček od premiérového finále! Raptors zdolali Milwaukee potřetí v řadě

Basketbalisty Toronta dělí jedna výhra od premiérového postupu do finále NBA. Jediný kanadský tým v severoamerické soutěži vyhrál pátý duel série s nejlepším týmem základní části Milwaukee na jeho palubovce 105:99 a ujal se vedení 3:2 na zápasy. Raptors po úvodních dvou porážkách v hale favorita zvítězili potřetí za sebou a v noci na neděli mohou finále Východní konference před vlastními diváky rozhodnout.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Janis Adetokunbo (vlevo) z Milwaukee a Kawhi Leonard z Toronta.

Článek

Strůjcem vítězství byl Kawhi Leonard, autor 35 bodů, z nichž 15 dal v poslední čtvrtině, devíti doskoků a sedmi asistencí. Sedmi trojkami a 21 body přispěl náhradní rozehrávač Fred VanVleet.

Bucks do zápasu vstoupili lépe, už v první čtvrtině si vypracovali náskok až o 14 bodů a vedení si udržovali v podstatě až do poslední čtvrtiny. Pak ale nastřílel během tří a půl minuty Leonard 12 z 15 bodů Toronta a nastal obrat.

Bucks závěr zdramatizovali

Hosté už soupeře znovu dopředu nepustili, Bucks sice ještě necelé tři minuty před koncem srovnali na 93:93, ale pak dal trojku VanVleet a Raptors už díky trestným hodům výhru uhájili.

Foto: ČTK/AP

Basketbalisté Toronta jsou jednu výhru od finále

"Spustili jsme naši bouři. Proměňovali jsme střely a zastavili soupeře v obraně," komentoval Leonard poslední čtvrtinu. "Bylo to super těžké a super důležité vítězství," přidal trenér Nick Nurse.

Bucks vůbec poprvé v sezoně prohráli třetí zápas v řadě. Jejich nejlepším střelcem byl Janis Adetokunbo s 24 body. Necelé dvě minuty před koncem utkání si ale adept na ocenění pro nejužitečnějšího hráče ligy poranil kotník a není jisté, jestli bude na šesté utkání stoprocentně připraven.

"Musíme teď jet do Toronta a vyhrát. Ale věřím, že na to máme, abychom sérii ještě zvrátili," řekl trenér Milwaukee Mike Budenholzer.

Adetokunbo a Harden jednohlasně zvolen do ideální pětky

Janis Adetokunbo z Milwaukee a James Harden z Houstonu dostali maximální možný počet sto hlasů při volbě složení nejlepší sestavy sezony zámořské NBA. Spolu s nimi novináři vybrali do první pětky i Stephena Curryho z Golden State, Paula George z Oklahomy a Nikolu Jokiče z Denveru. Lebron James je po 11 účastech v ideální pětce v řadě tentokrát až ve třetím týmu.

Čtyřiatřicetiletý James, kterého v jeho premiérové sezoně v dresu Los Angeles Lakers trápily zdravotní problémy, se patnáctou účastí v jedné ze tří nejlepších sestav dotáhl na rekordmany Kobeho Bryanta, Kareema Abdula-Jabbara a Tima Duncana. Jamesovi a Bryantovi se to navíc povedlo bez přerušení.

Do druhé pětky novináři zvolili Joela Embiida z Philadelphie, Kevina Duranta z Golden State, Damiana Lillarda z Portlandu, Kawhiho Leonarda z Toronta a Kyrieho Irvinga z Bostonu.

Místa ve třetí pětce připadla vedle Jamese i Russellu Westbrookovi z Oklahomy, Blakeu Griffinovi z Detroitu, Rudymu Gobertovi z Utahu a Kembovi Walkerovi z Charlotte.

Jako poslední proklouzl do vybrané společnosti Walker, který si díky tomu stejně jako Lillard zajistil výrazně vylepšené podmínky pro případ prodloužení smlouvy. Toto pravidlo zavedla předloni NBA ve snaze udržet špičkové hráče v jednom klubu.

O možnost vylepšeného kontraktu naopak přišli Klay Thompson z Golden State, Bradley Beal z Washingtonu či Karl-Anthony Towns z Minnesoty, kteří se mezi vybranou patnáctku nedostali.

Finále Východní konference play off NBA - 5. zápas:
Milwaukee - Toronto 99:105, stav série 2:3.

Reklama

Související témata: