Hlavní obsah

Měli jsme v hlavě brzdu, lituje po nepostupu házenkářů kapitán Babák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neoblíbený soupeř se stal znovu osudným. Čeští házenkáři v play off kvalifikace o mistrovství světa nedokázali přejít přes Severní Makedonii. Po remíze 24:24 ve Zlíně a prohře 25:27 ve Skopje musejí skousnout velké zklamání. Na světový šampionát se národní tým mohl podívat po osmi letech, nedokázal ale potvrdit roli favorita. V Polsku a Švédsku si tak nezahraje.

Foto: Česká házená/Michal Krásný

Druhý brankář Šimon Mezera (vlevo) mírní zklamání Tomáše Mrkvy po prohře s Makedonií.

Článek

V lednu na mistrovství Evropy v Bratislavě předváděli Češi nebojácné a týmové výkony. Remizovali s pozdějšími vítězi Švédy, potrápili finalistu ze Španělska a porazili Bosnu. Jenže na herně vydařený šampionát o tři měsíce později nedokázali navázat.

„Na Slovensku jsme hráli s klidnou hlavou a neměli jsme co ztratit. Teď nám ale chyběl klid. Padla na nás tíha okamžiku a uvědomovali jsme si, o co hrajeme. Měli jsme v hlavě brzdu. To nás stálo postup," mrzelo českého kapitána Tomáše Babáka.

Oproti prvnímu duelu vstoupil národní tým do utkání dobře a brzy vedl 4:2. Jenže soupeř pěti góly v řadě skóre otočil a Češi už se poté ani jednou nedostali na remízový stav. „I tak jsme měli velkou šanci zápas zvládnout a postoupit. Ve druhém poločase jsme určitě mohli srovnat, ale neproměňovali jsme jasné příležitosti. V klíčových momentech jsme se sráželi sami," uvědomovala si 28letá střední spojka.

Foto: Česká házená/Michal Krásný

Utkání ve Skopje provázela bouřlivá atmosféra.

Naděje zhasla 20 sekund před koncem

Čeští reprezentanti přesto zůstávali ve hře o kýženou remízu až do samotného závěru. Pokud by brankář Tomáš Mrkva dvacet sekund před koncem chytil sedmičku, mohli by hosté ještě srovnat. K zákroku nebyl daleko. „Balon mě trefil, ještě jsem po něm skákal, ale nohou jsem trefil tyčku. Míč se doplazil do sítě a já navíc teď ani nemůžu chodit," smutnil Mrkva.

Zkušený gólman držel Čechy ve hře mnoha skvělými zákroky. O to víc ho nepostup na světový šampionát mrzí. „Cítím se mizerně, jsem obrovsky zklamaný. Chybělo nám fakt málo. Nohy nám srazila koncovka. Pokaždé, když jsme měli možnost se dotáhnout, tak jsme selhali," štvalo 33letého brankáře.

Své angažmá u české reprezentace tak začal neúspěchem španělský trenér Xavier Sabate, který přebral tým v únoru. Češi ale pod jeho vedením nenavázali na výkony z mistrovství Evropy, kde je vedl kouč Trtík. „Trenér Sabate je ale kvalitní a už za tak krátkou dobu nám toho hodně předal. A bohužel nemůže ovlivnit to, že jsme neproměnili tutovky," dodává Babák.

Reklama