Hlavní obsah

Mexické jídlo a oslavy v letadle! Odměna i splněný sen, zářili zlatí Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sombrero a grande tequilla? Na bujaré oslavy není prostor, ale senzační úspěch, jaký dosud český plážový volejbal nezažil, si přípitek zaslouží. „Dáme si trochu mexického jídla a myslím, že v letadle cestou domů to oslavíme,“ hlásil pro Radiožurnál David Schweiner krátce poté, co se v mexické Tlaxcale spolu s Ondřejem Perušičem stali mistry světa.

Foto: Fernando Llano, ČTK/AP

Ondřej Perušič (vlevo) a David Schweiner s pohárem pro mistry světa.

Článek

Do turnaje vstupovali jako šestnáctí nasazení, ale těžko je někdo mohl podceňovat. Však letos ovládli turnaje nejvyšší kategorie v brazilské Uberlandii i generálku na světový šampionát v Paříži. Jenže během turnaje prožili několik výkyvů.

Třeba když ve skupině v Apizace prohráli dva ze tří zápasů a strachovali se o postup. Nebo když parádně rozehranou finálovou partii se Švédy Davidem Ahmanem a Jonatanem Helvigem hráči nasazení jako číslo dva zdramatizovali.

„Tam bylo mentálně nejnáročnější udržet nervy na uzdě, zahnat někam dozadu do hlavy představu, že jsme tak blízko mistrovského titulu, a dohrát to,“ věděl Perušič.

„Nebylo to daleko od toho, abych ten hezky rozehraný tie-break poslal do kopru,“ přiznával Schweiner, jehož seveřané dostali pod tlak a z náskoku pěti bodů zůstal jediný. „Naštěstí fungoval systém povolit, přitáhnout, tak jsme si je dali a je to k neuvěření,“ vykládal už se širokým úsměvem.

Svěřenci italského kouče Andrey Tomatise už mají stříbro z mistrovství Evropy, když ve finále vloni v Mnichově prohráli právě s mladými Švédy, o premiérovou olympijskou účast je připravila nákaza koronavirem. Teď dosáhli na svůj jasně největší úspěch.

Foto: Fernando Llano, ČTK/AP

Radost Ondřeje Perušiče ze zlata byla obrovská.

„To je splněný sen. Kdyby mi to řekl někdo ještě před dvěma hodinami, nevěřil bych,“ rozplýval se po zlaté bitvě Perušič, jenž se o radost mohl přímo v Mexiku podělit se svým tatínkem i manželkou Marianou.

„Jsem strašně pyšný i na celý tým, je to obrovská odměna pro nás i celý český beachvolejbal,“ věděl. Však na cestě za zlatem Češi poslali domů i olympijské vítěze a světové jedničky Anderse Mola s Christianem Sörumem z Norska.

„Turnaj měl tři hlavní momenty. První kolo play off proti Španělům, kdy jsme v pravý moment zapnuli a zahráli dobře. Pak čtvrtfinále s Nory, kteří jsou objektivně nejlepší tým na světě, a porazit je na takovém turnaji je něco neuvěřitelného. A nakonec finále se Švédy, v němž jsme ustáli opravdu těžkou koncovku,“ vypočítával Perušič.

Původně pražští rodáci spřádali plány, jak budou z Mexika přelítat do Indie na další turnaj, kde budou sbírat potřebné body pro olympijskou kvalifikaci. Jenže tahle starost odpadla, když pro sebe uzmuli jediné kvalifikační místo určené pro mistry světa.

Teď už můžou řešit příjemnější starosti. Třeba, kam si pověsit zlaté medaile. „Vzhledem k tomu, jak jsem obratný s nářadím, tak dostatečně nízko, aby se nepoškodila, až spadne,“ smál se Perušič.

Reklama