Hlavní obsah

Národní tým ještě nedosáhl výkonnostního stropu, tvrdí Nor v českých službách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norský trenér Bent Dahl, jenž převzal házenkářskou reprezentaci žen, podepsal v Česku smlouvu do 30. června 2024 a zároveň povede rumunský klub Valcea.

Foto: Česká házená

Nový kouč české ženské házenkářské reprezentace Bent Dahl.

Článek

Přemýšlel jste o nabídce z Česka dlouho?

Lákala mě zajímavá práce, takže jsem ani dlouho nepřemýšlel. Pro mě je to skvělá příležitost vést děvčata, které už mají svou kvalitu, ale ještě neukázaly vše, co mají v sobě. Můj předchůdce Jan Bašný odváděl řadu let výbornou práci, ale národní tým pod ním ještě nedosáhl svého výkonnostního stropu.

Skutečně vidíte u reprezentantek takový potenciál?

Spoustu hráček národního týmu znám z jejich působení na vynikající klubové úrovni, a cítím to tak, že se s nimi lze daleko víc přiblížit vrcholu. Jsem opravdu namotivovaný holkám k tomu pomoct a společně něco dokázat. Věřím, že jsem na správném místě v pravý čas, abych dělal správná rozhodnutí.

Foto: Česká házená

Nový kouč české ženské házenkářské reprezentace Bent Dahl během tréninku.

Vaší premiérovou akcí s reprezentací bude koncem září pětidenní tréninkový kemp?

Ano, už se na první společnou přípravu těším. Bude příležitost se poznat, dostanu se blíž k hráčkám a ony zase ke mně. Zjistíme, co společně očekáváme. V říjnu sehrajeme dvě utkání proti Švédsku a je dobře, že budeme mít čas se připravit na jarní kvalifikační zápasy o postup na mistrovství světa v příštím roce.

Jaké máte trenérské krédo?

Jsem náročný, ale doufám, že i velmi lidský. Vím, co chci, ale hráčky musí převzít spoustu odpovědnosti. Jinými slovy já mám systém a ony ho musí aplikovat na palubovce. Mám rád házenou ve vysoké rychlosti, což znamená, že je potřeba dobře bránit a hodně běhat. Budu hodně dbát na fyzickou připravenost a rychlost, myslím, že i fanoušci chtějí vidět takovou hru.

Vaše práce má mít přesah také do mládežnických kategorií, jak si to představujete?

V první řadě musíme najít stejnou linii i motivaci věci společně posouvat. Reprezentace se musí budovat průřezově, zapojovat do ní talenty a v juniorských týmech rostou v Česku dobré generace, jsou tam zajímavé hráčky. Určitě bych chtěl do jejich sportovního růstu vnést vlastní myšlenky a pozitivně je tak ovlivnit.

Foto: Česká házená

Nor Bent Dahl se stal novým koučem českého ženského házenkářského týmu.

Budete hledat inspiraci v norském stylu výchovy hráček?

Norové působí na nejvyšší úrovni dlouhou řadu let a řadou fungujících věcí se lze inspirovat, ale mám i respekt k zemi, kam přicházím. Chci odvádět pro českou házenou sto procent, takže když adaptujeme některé kousky z norského stylu, bude to dobré, ale musíme vyladit vlastní strukturu. Házenkářská filozofie nejde odnikud slepě přebírat. Reprezentantky musí být hrdé na svoji zemi, i proto je důležité vytvořit v týmu dobrou atmosféru.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články