Hlavní obsah

Není to sen? ptali se Poláci. Dončič slyšel ‚Auf Wiedersehen‘ a vzal vinu na sebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pár dny volejbalisté Polska na domácím mistrovství světa získali stříbro, teď je tu další ohromný výsledek našich severních sousedů v kolektivním sportu. EuroBasket zažil prvotřídní senzaci, když tým outsidera vyřadil ve středečním čtvrtfinále obhájce titulu a největšího favorita na zlato Slovinsko po výhře 90:87!

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Hvězdný slovinský basketbalista Luka Dončič na ME se svými parťáky dohrál

Článek

Hvězdná trojka letošního šampionátu tak do bojů o medaile nezasáhne. Srb Nikola Jokič vyklidil pole už v osmifinále s Itálií, Řeka Janise Adetokunba nepustili dál ve čtvrtfinále domácí Němci a Slovinec Luka Dončič nezvládl zápas s Polskem.

„Poláci hráli úžasně od první minuty až do konce. My jsme do utkání nevstoupili tak, jak jsme chtěli. Nebyla tam ta energie. Sice jsme se vrátili do zápasu, ale Polsko bojovalo dál," soukal ze sebe Dončič, který sice zaznamenal 14 bodů (při střelbě 5/15), 11 doskoků, 7 asistencí, ale také 6 ztrát. Na svoje poměry zahrál žalostně, což patrně ovlivnilo i zranění zad.

„Ve třetí čtvrtině jsem dostal injekci. Na tomhle mistrovství jsem se s tím hodně potýkal. Ale to není ten důvod. Dnes jsem hrál prostě strašně. Zklamal jsem svůj tým. Zklamal jsem celou svou zemi. Je to moje vina," neskrýval slovinský hráč, který se v závěru vyfauloval a při odchodu z berlínské palubovky si ještě vyslechl potupné ‚Auf Wiedersehen' od rozjařených fanoušků vítězného týmu.

Poláci si ve druhé čtvrtině vypracovali náskok 23 bodů, o který ale po slovinském náporu zase přišli. Ve třetí čtvrtině vstřelili jen šest bodů a na začátku čtvrté byli minus 5... Ale ani to je nezlomilo. K výhře je famózním výkonem vytáhl kapitán Mateusz Ponitka, který zaznamenal třetí triple double v dějinách evropských šampionátů - 26 bodů, 16 doskoků a 10 asistencí.

„Nejsem překvapený. Je to skvělý lídr. Pravděpodobně hráč pro NBA. Ale nevím, nejsem generální manažer," pochválil Dončič hráče, který po čtyřech letech v Rusku podepsal smlouvu s italským týmem Reggio Emilia.

V trochu jiném světle se teď jeví patnáctibodová porážka českého týmu s Polskem na úvod pražské základní skupiny, kterou 26 body zařizoval také Ponitka.

„Respekt, klobouk dolů, jak to hráči ustáli," hřímal chorvatský kouč s polským pasem Igor Miličič. „Je to neuvěřitelné. Ti kluci mají koule jako melouny a srdce jako měsíc," nechal se unést trenér Polska.

„Nezdá se nám to?" chodili se ho raději přeptat hráči. „Sníme, ale díky tvrdé práci," vykládal Miličič.

Polsko se mezi nejlepší čtyřkou ME představí poprvé od roku 1971. Tehdy v Německu ale na medaili nedosáhlo. Bude se v Berlíně historie opakovat? To naznačí už páteční semifinále s Francií.

Reklama