Hlavní obsah

Nymburk čekají v poháru FIBA Dublin, Aarhus a Šentjur

Mnichov

Basketbalisté Nymburku se v nově vzniklé klubové soutěži FIBA Europe utkají s Hibernia Dublin, Medvědy z Aarhusu a slovinským Tajfunem Šentjur. Rozhodl o tom úterní los v Mnichově.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nymburský basketbalista Jiří Welsch (uprostřed) během zápasu s moskevským CSKA.

Článek

Nymburk měl původně startovat jako v minulých sezónách v konkurenčním Evropském poháru, FIBA Europe se však rozhodla převzít klubové soutěže pod svou záštitu a hrozila sankcemi. Vedení Nymburku proto zvolilo přihlášku do nově se rodící soutěže, která v úterý dostala název Evropský pohár FIBA.

Té se zúčastní celkem 56 týmů rozdělených do dvou konferencí podle geografické polohy. Dnes byly kluby rozlosovány do 14 skupin po čtyřech. Z nich postoupí vždy dva nejlepší celky do další fáze plus čtyři týmy na třetích místech s nejlepší bilancí.

Rozhodující Final Four na přelomu dubna a května

V další fázi bude 32 celků znovu rozděleno do osmi skupin, ze kterých dva nejlepší týmy postoupí do play off. Rozhodující Final Four je naplánováno na 29. dubna až 1. května 2016.

Nymburk byl v osudí mezi nejvýše nasazenými kluby. Los mu pak přihrál překvapivého slovinského mistra Šentjur, který v minulé sezóně ukončil pětileté panování Krky Novo mesto a získal první titul ve své historii.

Aarhus Bakken Bears je nejúspěšnějším dánským celkem, v minulém ročníku však ve finále dánské ligy prohrál s Horsens. Z posledních 19 sezón však ve finále chyběl jen jednou.

Neznámou je irský celek Hibernia, který v tomto roce založila irská asociace právě kvůli tomu, aby hrál Evropský pohár. Hrát by za něj měli nejlepší hráči tamní ligy, aby získali zkušenosti s mezinárodním basketbalem.

"Zatím soupeře neznáme detailně. Jejich síla je pro nás tajemstvím, ale určitě se podrobně podíváme na jejich soupisky a zhlédneme co nejvíce zápasů. Zatím víme jen to, že dánský tým hrál loni základní skupinu poháru Eurochallenge a slovinský tým je z basketbalové země, takže bude mít určitě svou kvalitu," řekl pro klubový web trenér Ronen Ginzburg.

"Určitě bych chtěl pozvat všechny fanoušky na naše zápasy FIBA Europe Cupu. Je to sice nová soutěž, ale věřím, že bude mít velký náboj. I když máme z velké části nový a méně zkušený tým, chceme postoupit do další fáze. Bude to náš cíl," dodal kouč, který zároveň vede českou reprezentaci.

Reklama