Hlavní obsah

Nymburk se dočkal druhé výhry v Evropském poháru FIBA

NYMBURK

Basketbalisté Nymburka si po úterním souboji s Maroussi Atény připsali na své konto druhé vítězství v letošním ročníku Poháru FIBA. Úřadující čeští mistři, kteří už před týdnem přišli o možnost postupu ze základní skupiny, na své palubovce porazili řecký tým 76:66 díky povedené závěrečné čtvrtině a oplatili tak svému soupeři listopadovou prohru z Atén.

Článek

Maroussi naopak už další fáze soutěž ani přes dnešní neúspěch, vůbec první v sezoně, neunikne. Nymburk má nyní bilanci dvou vítězství a tří porážek, se soutěží se rozloučí příští úterý domácím duelem s Vojvodinou Novi Sad.

"Smekám před mým týmem, velmi dobře jsme hráli hlavně v útoku. Když jsem před utkáním přišel do šatny, bylo na hráčích vidět, že chtějí vyhrát a získat zpět svou hrdost," řekl po utkání trenér Muli Kacurin. "Kluci dřeli, zápas jsme zvládli, přestože jsme měli spoustu problémů ze zraněními. Třeba Nikkila hrál pod injekcemi. Vítězství si moc cením, protože Maroussi má papírově silnější tým než my," dodal.

Středočeši v závěru utkání dokráčeli k cennému vítězství v exhibičním rytmu. Nymburskou halu rozbouřila hlavně efektní smeč slovenské opory Radoslava Rančíka, který využil výtečně načasovaného nahození rozehrávače Walkera Russela. Když Rančík minutu před koncem zvýšil na 74:63, bylo jasné, že domácí už o výhru nepřijdou.

Ale tým kouče Kacurina se na ni musel hodně nadřít. Tři čtvrtiny to byl hlavně úporný souboj výtečných obran, které dovolily jen málo laciných košů a ani jeden z týmů se nedostal do výraznějšího vedení.

Hlavní hvězdou a tahounem Nymburka byl Stanislav Votroubek, který sice v předchozích zápasech dostal minimum šancí, ale dnes se výrazně zapsal do děje utkání. V třetí čtvrtině, kdy Maroussi přebralo iniciativu, zachránil tým při střelecké krizi svými pověstnými trojkovými pokusy. Votroubek nasázel celkem pět trojek, včetně té důležité čtyři minuty před koncem, kdy zvýšil na 62:52.

Právě ve střelbě trojek dnes Nymburk svého řeckého konkurenta výrazně předčil a položil tím základ ke svému vítězství. Na českém mužstvu byla znát i větší touha po úspěchu, naopak uspokojenému řeckému týmu jako by už chyběla jiskra. "Trochu se ve mě mísí radost z vítězství a lítost z toho, že jsme už přišli o postup. Ale je dobře, že jsme se nepoložili a dnes to takhle zvládli," řekl Rančík. "Zápas ukázal, že máme na víc, než jsme doposud předváděli," doplnil Votroubek.

Aténský kouč Eleftheris Kakiousis uvedl, že v poslední čtvrtině jeho svěřenci ztratili koncentraci. "Kontrolovali jsme první poločas, ale pokud v druhé půli dostanete na hřišti soupeře 51 bodů, je takřka nemožné vyhrát. Připravovali jsme se na hráče Nymburka, a přesto jim necháme volné pozice pro střelbu za tři body. Dalším důležitým faktorem bylo velké množství útočných doskoků soupeře," řekl.

Pohár FIBA - skupina F
ČEZ Basketball Nymburk - Maroussi Atény 76:66 (18:12, 25:24, 42:44)
Nejvíce bodů: Votroubek 19, Sokolovský 18, Díaz 16, Rančík 10 - Kaimakoglu 14, Kyritsis a Abrams po 13. Rozhodčí: Radovič (Chorv.), Bodnár (Maď.), Chambon (Fr.). Fauly: 19:16. Pět chyb: Rančík (Nymburk). Trestné hody: 11/9 - 22/14. Trojky: 11:2. Diváci: 640.
Vojvodina Novi Sad - ASK Riga 83:60 (21:26, 40:33, 57:43).
Tabulka
1.Maroussi541373:3369
2.Riga532375:3708
3.Nymburk523384:3927
4.Novi Sad514351:3856

Reklama