Hlavní obsah

Paráda Čechů rozdováděla tribuny. Máme od diváků přednabité baterky, děkovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tribuny se hýbaly pod poskakujícím fanoušky, výkon Ondřeje Perušiče s Davidem Schweinerem je v Dolní oblasti Vítkovice zvedal ze sedaček. České beachvolejbalové jedničky si ve čtvrtfinále poradily s francouzskou dvojicí Youssef Crou, Arnaud Gauthier-Rat a v neděli od 11.00 je čeká semifinále Ostrava Beach Pro proti soupeři z nejtěžších: olympijským vítězům Andersi Molovi s Christianem Sörumem z Norska.

Foto: OBO 2023/Vlastimil Vacek, Právo

Tradiční oslavná póza českých beachvolejbalistů Ondřej Perušiče (vlevo) a Davida Schweinera po čtvrtfinálové výhře v Ostravě.

Článek

První set byl poměrně dramatický 21:18, druhý pak vaše jednoznačná záležitost 21:12. Kdy jste Francouze zlomili?

Schweiner: Oni nejsou tak fyzičtí, ale jsou opravdu šikovní a měli od začátku poměrně dobrý taktický plán. My samozřejmě měli mnohem lepší taktický plán a díky němu vyhráli. (úsměv) Ve druhém setu bylo trochu vidět, že francouzskému polaři došly síly a našemu polaři rozhodně nedošly, ten je nabitý i na zítřek.

Jaký byl podle neúnavného polaře Ondřeje Perušiče taktický plán?

Perušič: Začít přes staršího z Francouzů Youssefa Croua, protože čísla ukazovala, že v prvním setu je ten slabší. S tím, že koncovky setů jsme chtěli hrát přes polaře Arnauda Gauthier-Rata. Tu taktiku jsme dodrželi, když jsme se na něj zaměřili, trochu mu došly síly a nemohl na nás vyvíjet tlak.

Schweiner: Rozhodnutím přejít na francouzského polaře se to zlomilo.

Foto: OBO 2023/Vlastimil Vacek, Právo

Radost Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera při čtvrtfinále ostravského turnaje.

Při vašem prvním mečbolu už Gauthier-Rat zkusil ze zoufalství při podání spodem poslat míč skoro do výšky přilehlé Bolt Tower. Zaskočil vás tím?

Schweiner: Já myslím, že cílil na highlighty turnaje. A docela mě překvapil. Vypadalo to, že míč poletí dva metry do autu, ale jak foukalo směrem do kurtu, tak by asi spadl dovnitř.

Jak si věříte na norská esa v semifinále? Šňůru porážek proti nim jste ukončili v posledním vzájemném zápase při vašem vítězném tažení turnajem v Brazílii…

Perušič: Pro nás je dobré, že jsme si v Brazílii ověřili, že jsme schopni je vynikajícím výkonem porazit. Bylo to vůbec poprvé po osmi porážkách. Bylo by krásné na to navázat, na druhou stranu se bavíme o jednom z nejlepších týmů, který kdy tento sport hrál. Bude to extrémně těžké. Asi to není tým, který bychom najednou měli porážet pravidelně, ale před takovou kulisou a na místě, kde se nám daří a kde hrajeme dobře, si myslím, že podmínky na překvapení favoritů jsou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Perušič a David Schweiner oslavují vítězství a postup do semifinále beachvolejbalového turnaje série Volleyball World Beach Pro Tour.

Budete v přípravě tedy čerpat zejména z posledního vzájemného utkání?

Perušič: My s nimi hráli tolikrát, že se vzájemně nemáme čím překvapit. V Brazílii rozhodlo, že jsme ve třetím setu hodně zariskovali a vyšlo to. Jedním z důvodů, proč jsou Norové výjimeční, je, že v důležitých okamžicích a koncovkách jsou schopni svou hru ještě o úroveň zlepšit. To je pro nás znamení, že když budeme v těžké situaci, nemůžeme čekat, co předvedou. A musíme se snažit něco předvést my.

Schweiner: My i v předchozích letech věděli, co na ně funguje, akorát v Brazílii se nám to konečně podařilo provést a zahrát dobře.

V turnaji jste zatím neztratili ani set, takže jste před finálovým dnem svěží?

Perušič: Mentálně už dlouho ne a fyzicky teď na konci turnaje bych také neřekl. (úsměv)

Schweiner: Byť to občas podle skóre nevypadá, po čtyřech náročných zápasech unaveni jsme. Ale tahle atmosféra vám nedovolí ani na chvíli něco vypustit. My máme baterky přednabité díky publiku.

Reklama

Související témata: