Hlavní obsah

Plážové házenkářky už nemusí hrát v plavkách

Basilej

Mezinárodní házenkářská federace vyslyšela kritiku a změnila pravidla, podle kterých musely plážové házenkářky hrát v plavkách. IHF uznala námitky převážně ze skandinávských zemí, že nařízení je sexistické, a povolila ženám stejně jako mužům nosit kraťasy. Ty nesmějí být příliš volné a musí končit 10 cm nad koleny.

Foto: RADEK CIHLA / MAFRA, Profimedia.cz

Mezinárodní házenkářská federace vyslyšela kritiku a změnila pravidla, podle kterých musely plážové házenkářky hrát v plavkách. IHF uznala námitky převážně ze skandinávských zemí, že nařízení je sexistické, a povolila ženám stejně jako mužům nosit kraťasy.

Článek

Na letním mistrovství Evropy dostaly Norky pokutu ve výši 1500 eur (zhruba 40 000 korun) za nevhodné oblečení poté, co nastoupily v kraťasech. Norský ministr sportu následně označil rozhodnutí za naprosto směšné. Reprezentantky podpořila například i americká zpěvačka Pink, jež se nabídla, že pokutu zaplatí.

V minulosti řešily obdobný problém i plážové volejbalistky, které dříve mohly hrát pouze v bikinách s maximální šířkou 7 cm, nebo v jednodílných plavkách. V roce 2012 Světová federace FIVB upravila pravidla tak, aby umožnila hrát beachvolejbal i ženám ze zemí, kde není výrazné odhalování povoleno z náboženských důvodů.

Reklama

Související témata: