Hlavní obsah

Válka o bikiny! Hráčky si připadají jako nahé, zlobí se v Norsku

Praha

Na písku začíná být pořádné horko. Norské reprezentantky v plážové házené řekly dost a vzepřely se pravidlům. I přes hrozbu pokuty svlékly v bitvě o bronz na ME spodní díl bikin a rozhodly se hrát v méně odhalujícím oděvu. Za všechno může přesvědčení, že hráčky ukazují během hry více než chtěly.

Foto: Profimedia.cz

V plážové házené zuří spor o bikiny.

Článek

Norky se vzepřely pravidlům a nastoupily v šortkách, které ale neodpovídaly předepsaným pravidlům. „Hráčky by měly mít na sobě bikiny. Horní díl by měla tvořit přiléhavá sportovní podprsenka. Spodek by pak neměl být na boku delší než deset centimetrů," praví se v mezinárodních řádech pro plážovou házenou.

Před úvodním zápasem s Maďarkami prý čelil norský tým nátlaku, aby nastoupil v bikinách. Tvrdí to alespoň norská reprezentantka Katinka Haltviková. „Takže jsme musely hrát v bikinách. Bylo to tak trapné," postěžovala si do médií. „Nejprve nám bylo řečeno, že pokud nastoupíme v šortkách, bude muset zaplatit každá hráčka padesát euro pokuty, to jsme byly ochotné přijmout," popsala s tím, že těsně před zápasem přišlo varování, že budou Norky z turnaje vyloučeny. „Tak se muselo jít do bikin."

Evropská házenkářská federace v reakci zdůraznila, že pouze upřesnila seznam hrozících postihů a trestů Norské federaci potvrdila, že diskvalifikace nikdy nebyla ve hře. „Už před lety jsme podobnou věc ohledně úpravy dresů navrhli na mezinárodním kongresu. Bylo nám slíbeno, že se věc bude řešit a nic se neděje," kroutí hlavou šéf norské házenkářské federace Kare Geir Lio. „Je to smutné, že s tím dámy dál musí bojovat," dodal.

Utkání o bronz Norky nakonec odehrály v šortkách a prohrály se Španělkami. Od řady fanynek se dočkaly uznání za odvážný krok. „Bravo. Bylo by skvělé, kdyby všechny týmy změnily solidárně úbor," poznamenal jeden z nich. „Fantastické! Jsem moc rád, že se to stalo. Pokud to všechny týmy udělají, EHF nebude mít šanci. Je to čistý sexismus, je čas na změnu," doplnil další.

Změny podporuje i manažerka norského národního týmu Valerie Nicolasová. „Kvůli bikinám jsme přišli o některé hráčky. Říkají, že si připadaly v bikinách nepohodlně a jako nahé, mají pocit, že právě kvůli tomu je někteří lidé sledují při zápasech. Bikiny brání některým pohybům, aby hráčky neukázaly víc, než by chtěly," řekla Nicolasová norskému deníku Verdens Gang. „Nepohodlí souvisí i s dobou menstruace a v neposlední řadě může hrát roli i náboženství," doplnila další důvody, proč by se mělo uvažovat o změně.

Reklama

Související témata: