Hlavní obsah

Překvapení házenkářek nepřišlo. Na Němky jsme nestačili fyzicky, říká trenér Bašný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roli outsidera chtěly české házenkářky překvapit německého obra. Před zápasem doufaly, že by je soupeř na úvod mistrovství světa ve Španělsku mohl podcenit. Jenže když sledovaly, jak se po každé německé trefě div nerozpadne soupeřící střídačka, bylo jim jasné, že podcenění se nekoná. Nabuzené Němky na hřišti jasně dominovaly a došly si pro vítězství 31:21.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Házenkářská reprezentantka Markéta Jeřábková a trenér české reprezentace Jan Bašný. (archivní foto)

Článek

Llíria (Od našeho zpravodaje) - Reprezentantky se držely pouze do stavu 4:4. Od té doby se složitě prokousávaly přes německou obranu a vinou technický chyb pustily Německo do trháku. „Házely jsme si balon na nohu, vypadával nám do autu. To by potrestal každý tým," je jasné brankářce Petře Kudláčkové.

Ta dělala, co mohla, aby pomohla Češkám vrátit se do zápasu. Za poločasového stavu 17:10 například parádně vychytala sedmičku i dorážku Brönsové Petersenové. „Zákrok mě samozřejmě potěšil, ale bohužel k ničemu nepomohl," lituje 27letá gólmanka.

V postupném útoku se českému týmu většinu duelu nedařilo a nedostával se ani do rychlých brejků. „Ukázal se rozdíl ve fyzické vybavenosti. Nechávali jsme se často přerušovat. Nevěděli jsme, co s vysunutou obranou," hodnotí trenér Jan Bašný.

Jeřábková pod dohledem

Také proto ve 41. minutě svítil na světelné tabuli hrozivý výsledek 24:12. Soupeřky si hlídaly kanonýrku Markétu Jeřábkovou, která se prosadila jen třikrát. Z pozice pivota vstřelily reprezentantky jediný gól, navíc až v poslední minutě!

Němky v závěrečných dvaceti minutách s vědomím pohodlného náskoku polevily. Pod vedením mladých českých spojek stáhly reprezentantky ztrátu až na šest gólů. Bašný na palubovku poslal 21letou Mikuláškovou, 19letou Cholevovou a 23letou Poláškovou. „Máme se od čeho se odrazit. Tým se dokázal ve druhém poločase zvednout zejména díky mladým hráčkám, navíc jsme zlepšili obranu," říká Bašný.

Foto: Twiter@DHB_Teams

Z úvodního utkání českých házenkářek na MS proti Německu.

Pasáž mezi 43. a 53. minutou český tým vyhrál 8:2, což chválila i Kudláčková. „Za tuto část musím holkám poděkovat. Nepoložily se a bojovaly." Závěr ale znovu patřil Německu, které nakonec zvítězilo o deset branek.

Odčinit jasnou porážku budou chtít Češky po dni volna už v sobotu, kdy od 20:30 narazí na dalšího silného soupeře, Maďarky. „Nejsou možná tak vysoké, silné. Jejich hra je trochu techničtější. Bude to úplně jiný zápas," očekává kouč Bašný.

Pravděpodobně rozhodující souboj o postup sehrají reprezentantky v pondělí v 18:00 proti Slovensku. Ze čtyřčlenné skupiny totiž do hlavní fáze turnaje, kterou by český tým odehrál v Granollers, projdou tři týmy. V případě čtvrté pozice ve skupině zůstanou reprezentantky v Llírii a utkají se o konečné 25.-32. místo.

Reklama

Související témata: