Hlavní obsah

Přestupová bomba. Langer podepsal v jednom z nejlepších týmů světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký přestup! Opora českých vicemistrů světa míří na jednu z nejlákavějších florbalových adres. Jednadvacetiletý Filip Langer bude od nové sezony oblékat dres Storvrety, kam se přesouvá z Kalmarsundu, kde strávil v elitní švédské lize poslední dvě sezony.

Foto: Adam Troy

Filip Langer pózuje ve svém novém dresu.

Článek

Kdy jste se rozhodl, že Kalmar opustíte po sezoně, která pro klub skončila ve čtvrtfinále?

Rozhodnutí přišlo těsně před play off, ale už během sezony jsem si říkal, že zůstat pro mě nebude nejlepší. Pak jsme řešili, co bude dál, protože nabídek bylo docela dost.

Co vám z Kalmaru bude nejvíc chybět?

Bylo náročné oznámit po sezoně spoluhráčům, že se uvidíme bůhvíkdy a jestli vůbec. Zašli jsme na večeři, já jim řekl své důvody a respektovali je. Chybět mi bude celé město, které bylo pěkné. Jsem z Prahy, ale vyhovovalo mi, jak bylo malé, já potřebuju jen postel, posilovnu a halu, vše bylo blízko. Uppsala není o moc větší, ale chybět mi bude moře, k němu se dalo chodit v létě i zimě… Ale jsem rád, že budeme mít blízko na letiště a za dvě hodiny letu jsem v Praze.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Storvreta IBK (@storvreta_ibk)

Nabídky jste předpokládám řešil zejména ze Švédska a Finska.

Přemýšlel jsem, co pro mě bude nejlepší a co dává smysl z hlediska reprezentace, která je pro mě vždy největším cílem. Švédska liga je na tom kvalitativně lépe, má mi co dát. A mám tam ještě nedodělanou práci…

Zatím jste hrál ve Švédsku vloni finále, Storvreta má se ziskem titulů bohatou zkušenost, teď bojuje už o sedmý. A na střídačce finskou legendu Miku Kohonena…

Ten do značné míry rozhodl. Máme dobrý vztah, může být výborným mentorem, kterého chci napodobit. Je to skvělá příležitost růst jako hráč i lídr.

Hrálo roli, že jste Storvretu poznal i během koronavirové pauzy českých soutěží?

Ještě, než jsem se dostal k jednání s jinými kluby, vždy jsem se ptal na prostředí, jaké tam je, a někdy je těžké uvěřit, všichni se to snaží vykreslit v nejhezčích barvách. Tady bylo dobré, že jsem si nemusel nic osahávat a věděl jsem, do čeho jdu.

Foto: Adam Troy

Nový dres, nové číslo, nová etapa kariéry Filipa Langra.

Jen čísla 29, které nosil i Kohonen, jste se musel vzdát…

Zavolal jsem mu, že to musíme brzy vyřešit kvůli focení a dalším aktivitám, a že samozřejmě respektuju jeho odkaz. On říkal, že dres mu v hale nevisí, je to na organizaci, ale pak říkal, že by číslo rád nechal maximálně pro syny. Tak jsem se rozhodl pro devítku, kterou jsem měl chvíli v reprezentaci.

Po konci klubové sezony jste se proměnil ve fanouška Tatranu Střešovice, v němž jste vyrůstal. Fandit budete jistě i při nedělním superfinále proti Vítkovicím.

Jsem s klukama kamarád, tak se snažím ovlivnit, co nejvíc můžu. Bral jsem si buben, megafon a snažil obepsat co nejvíc lidí, abychom vytvořili kotel. V neděli bude ještě větší, rozhodně tam nebudu chybět.

Čekal jste, že bude Tatran v základní části tak dominantní, když vyhrál všechny zápasy?

Čekal jsem, že budou dominantní, ale ne až tak. Nejvíc obdivuju, jak tu dlouhou sérii dokázali udržet a podávat stabilní výkony, čekal jsem, že někdy se to sekne. Ale mají silný tým v čele s Ondrou (Němečkem) a Benym (Markem Benešem), tak věřím, že to dotáhnou.

Související témata: