Hlavní obsah

Izrael - Česko 19:29Přesvědčivá výhra. Házenkáři ani ve druhém zápase evropské kvalifikace nezaváhali

Čeští házenkáři vyhráli i druhý zápas kvalifikace o účast na mistrovství Evropy v roce 2024. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého zvítězili v Izraeli vysoko 29:19, navázali na středeční domácí triumf nad Estonskem a udělali důležitý krok k postupu. Sedmi góly pomohl favoritovi k výhře Matěj Klíma, jenž byl znovu nejlepším střelcem duelu.

Foto: Profimedia.cz

Matěj Klíma na archivním snímku

Článek

Český celek po dvou ze šesti kol kvalifikace figuruje o skóre na druhém místě za vedoucím Islandem, který reprezentanti přivítají v dalším utkání v březnu. Estonsko a Izrael jsou bez bodu. Na šampionát, který bude hostit Německo, postoupí z každé čtyřčlenné skupiny dva týmy a doplní je čtveřice nejlepších mužstev z třetích míst.

"Byl to velmi důležitý zápas. Snažili jsme se hrát koncentrovaně, což se nám dařilo. Jsme rádi za dva body, ale stále jsou před námi další čtyři utkání. Jsme o krok blíž k postupu, ale stále jsme na začátku," řekl ve svazové nahrávce pro média Sabaté.

Český celek i proti dalšímu outsiderovi dominoval a utkání měl od prvních minut pod kontrolou. Sabatého svěřenci si podobně jako proti Estonsku hned v úvodu vytvořili tříbrankový náskok a ten navíc do poločasu postupně navyšovali. Střelecky se znovu dařilo Klímovi, jenž se v úvodním dějství trefil čtyřikrát. Po změně stran přidal další tři góly a skóroval ze všech sedmi pokusů.

"Myslím, že jsme zápas z naší strany zvládli. Povedl se nám úvod utkání, který nám dodal sebevědomí a o to lépe se nám také potom hrálo. Trenér nás jako vždy skvěle připravil. Proto myslím, že nás Izraelci ničím nezaskočili a hlavně obrana fungovala skvěle. Soupeř má několik kvalitních hráčů, ale dařilo se nám je do ničeho moc nepouštět," uvedla spojka Tomáš Babák.

Reprezentanti šli v poločase do kabin s pohodlným náskokem 16:10 a krátce po změně stran zvýšili už na rozdíl devíti branek. Izraelci, kteří dosud hráli na velké akci jen v roce 2002, kdy na mistrovství Evropy obsadili 14. místo, pak sice třemi góly za sebou snížili, ale v závěru opět dominovali Češi. Už je nemuselo mrzet, že po uplynutí času nedal Hrstka sedmimetrový hod.

"Zápas byl z naší strany povedený. Chytili jsme začátek a hned jsme soupeři odskočili. Poté jsme měli celé utkání pod kontrolou. Izrael má kvalitní tým, jsou hodně nebezpeční jeden na jednoho a hlavně na to jsme se připravovali. Určitě je důležité, že jsme zvládli obě utkání a máme plný počet bodů. Postup je ještě daleko a my musíme jít zápas od zápasu," řekl křídelník Jakub Hrstka, autor pěti branek.

"Zápas se nám dařil, od začátku výborně chytal Tomáš Mrkva. Od druhé poloviny už jsme kontrolovali hru. Tým ukázal ambice a vedení si ohlídal," poznamenal Sabaté.

Český tým se probojoval na sedm z posledních osmi evropských šampionátů. Naposledy v lednu na závěrečném turnaji nepostoupil v Bratislavě ze základní skupiny. Na nadcházející světový šampionát Sabatého svěřenci po dubnovém neúspěchu v play off se Severní Makedonií neprošli. Evropská kvalifikace vyvrcholí v dubnu, závěrečný turnaj v Německu se uskuteční od 10. do 28. ledna 2024.

Utkání skupiny 3 kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2024 házenkářů:
Izrael - Česko 19:29 (10:16)
Sestava a branky Česka: Mrkva, Mizera - Hrstka 5, Piroch 3, Kašpárek 2, Reichl 2, Babák 5, Vančo 2, Havran, Harabiš 2, Klíma 7, V. Patzel, Douda, Zeman, Chmelík 1, Franc.
Nejvíce branek Izraele: Lumbroso 6. Rozhodčí: I. Covalcius, A. Covalcius (oba Mold.). Sedmimetrové hody: 3/2 - 4/3. Vyloučení: 4:4. Diváci: 1095.
1.Island220073:464
2.Česko220060:424
3.Estonsko200248:680
4.Izrael200240:650

Reklama