Hlavní obsah

Ruský volejbalový trenér Voronkov dostal za rasismus dvouletý distanc

Ruský volejbalový trenér Andrej Voronkov dostal dvouletý zákaz činnosti za rasistickou urážku kubánské hráčky, o které mluvil jako o opici. Kouče Lokomotivu Kaliningrad dnes potrestalo vedení národní volejbalové federace.

Foto: @lokovolleynsk, Twitter

Andrej Voronkov dostal dvouletý zákaz činnosti za rasistickou urážku

Článek

Voronkov si v rozhodujícím pátém finále ruské ligy proti Jekatěrinburgu při oddechovém času vzal stranou jednu ze svých hráček a vyčítal jí: "Proč ji pořád chytáš? Proč pořád chytáš tu opici?" Jeho výrok na adresu Kubánky Ailamy Cesé Montalvové z Jekatěrinburgu zaznamenaly televizní kamery.

Jednadvacetiletá Montalvová, jejíž tým ve finále prohrál, se rozhodla v Uraločce Jekatěrinburg skončit.

Voronkov a Lokomotiv Kaliningrad se odmítli omluvit. Kouč se až dnes krátce před vynesením verdiktu k situaci poprvé vyjádřil s tím, že nechtěl přilévat olej do ohně.

"Vím totiž, že jakákoli slova se dají vyložit úplně jinak," uvedl Voronkov. "Lituji, že moje fráze, pronesená v osobním rozhovoru s hráčkou našeho týmu ve vypjaté chvíli, kdy nervy a emoce jely naplno, byla brána jako urážka. Neměl jsem v úmyslu nikoho ze soupeřek urazit," řekl s tím, že ho mrzí, že šlo právě o Montalvovou.

"Během své kariéry jsem pracoval s hráči různých a národností a nikdy jsme neměli žádný problém. Všichni víme, jak důležitá je pro legionáře psychická pohoda. A podle toho se k hráčům z jiných zemí a klubů chovám. I když jsme na opačných stranách sítě, ve skutečnosti děláme společnou věc - hrajeme volejbal," prohlásil kouč podle ruské agentury Regnum.

Reklama