Hlavní obsah

U házenkářů byl potvrzen omikron, příprava týmu na ME se musela přerušit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středeční sada PCR testů neodhalila nový výskyt koronaviru mezi českými házenkáři. Pozitivní ale zůstávají hráč a člen realizačního týmu, u nichž nákazu potvrdily už vstupní odběry. Po sekvenaci vzorků, která určila za původce nakažlivější variantu omikron, byla ale ostravská příprava národního týmu na ME preventivně přerušena až do pátečního přetestování.

Foto: Ladislav Němec/MAFRA, Profimedia.cz

Čeští házenkáři do pátku preventivně přerušili přípravu na Euro. Dva členové výpravy zůstávají pozitivní na koronavirus, nový případ nákazy nepřibyl. (ilustrační foto)

Článek

Právě páteční odběry u všech 21 nominovaných hráčů budou z hlediska inkubační doby viru zásadní. Podle jejich výsledků se posléze v souladu s hygienickými pravidly Evropské házenkářské federace určí další protiepidemický postup přípravy české reprezentace před šampionátem, který má začít už 13. ledna na Slovensku a v Maďarsku.

V povinných termínech stanovených EHF se testují a hygienické podmínky účasti na šampionátu plní zároveň také dalších čtrnáct hráčů v pozici náhradníků, kteří budou v případě šíření nákazy uvnitř týmu připraveni do turnaje naskočit.

Z preventivních důvodů zůstávají všichni čeští reprezentanti rozděleni na jednolůžkových pokojích. Po loňské zkušenosti, kdy koronavirové komplikace znemožnily účast Česka na MS, je namístě obezřetnost.

„Dodržujeme všechny zásady hygienického procesu stanovené mezinárodní federací. Jdeme ještě nad jejich rámec, abychom maximálně eliminovali riziko rozjetí nákazy," říká předseda reprezentační komise Jan Štochl a připomíná, že všichni členové české výpravy jsou očkovaní, což ostatně byla podmínka účasti na šampionátu.

Nákazu ve svých mužstvech vedle Česka potvrdilo i dalších sedm zemí účastnících se ME (Srbsko, Chorvatsko, Černá Hora, Slovinsko, Švédsko, Dánsko a Portugalsko). EHF proto okamžitě rozhodla, že nakažení hráči z období před šampionátem budou moct odehrát utkání až po uplynutí dvou týdnů od posledního pozitivního testu.

Reklama

Související témata: