Hlavní obsah

Už si kupoval lístek na vlak domů, pak ale rozhodl finále. Šílené, říká dánský hrdina Lauge

Velký příběh se šťastným koncem napsal dánský házenkář Rasmus Lauge. Těsně před světovým šampionátem utrpěl zranění nohy, před finálovým utkáním odehrál za všechny duely jen 24 minut a neskóroval. Ale v souboji o zlato byl nezastavitelný a nasázel deset gólů z jedenácti střel. „Naprosto šílené,“ vykládala v rozhovoru pro dánskou televizi DR TV dojatá 31letá spojka.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Rasmus Lauge ve finále pomohl dánským házenkářům deseti brankami porazit Francii 34:29.

Článek

Lauge pomohl Dánsku ve finále proti Francii k vítězství 34:29. A sám nemohl uvěřit, co se právě stalo. „Vždyť už jsem si skoro koupil lístek na vlak domů. A teď jsem pomohl k titulu mistrů světa," rozplýval se dojatý házenkář, který byl zaslouženě vyhlášen nejlepším hráčem finále.

Kvůli zranění přišel už o minulý zlatý šampionát, tentokrát se však stihl na rozhodující utkání vrátit v plné síle. „Neskutečné. Asi karma," usmál se Lauge.

Dánští házenkáři ve Stockholmu napsali historii. Jako prvním se jim totiž povedlo ovládnout mistrovství světa třikrát po sobě. Na šampionátu nenašli přemožitele už 28 zápasů v řadě. „Jsem na tým ohromně hrdý. Těžko hledám slova. Je prostě fantastické dokázat to, co se zatím nikomu jinému nepodařilo," rozplýval se dánský trenér Nikolaj Jakobsen.

Foto: Jessica Gow, ČTK/AP

Zlatá radost dánských házenkářů po zisku třetího triumfu mistrů světa v řadě.

Jeho svěřenci demonstrovali neuvěřitelnou ofenzivní sílu na spojkách, které střelami z dálky i proskoky absolutně vynulovaly francouzské gólmany. Vedle Laugeho zazářil i devítigólový Simon Pytlick a šestibrankový Mathias Gidsel. „Lepší házenou jsem dlouho neviděl. Takhle chci, aby vypadala vždycky. Byla to pastva pro oči," usmíval se 51letý kouč Jakobsen, jenž dovedl Seveřany ke všem třem prvenstvím.

Parta kolem hrajících legend Mikkela Hansena a Niklase Landina tak mohla slavit šestý velký titul. Dánsko dvakrát ovládlo mistrovství Evropy a jednou olympijské hry. Tým se v pondělí přesouvá do Kodaně a bude slavit i s fanoušky na balkonu radnice.

Nedělní pozápasové oslavy však trochu zhatily dopingové kontroly, na které muselo zamířit několik hráčů. „Mají čtyři týdny na to, aby nás otestovali, ale vezmou si nás po finále," štvalo 38letou spojku Henrika Möllgaarda. „Navíc byly hodně špatné hotely, hrozné jídlo. Nejhůř organizovaný turnaj za posledních dvacet let," mínil zkušený házenkář.

Reklama

Související témata: