Hlavní obsah

V Česku jsem uvykl zdejšímu životu, tvrdí basketbalista Sanders. Za moře kvůli potomkovi letos ani nejede

Pardubice

Nejen svým basketbalovým uměním, ale i všímavostí k okolnímu světu je proslulý 38 letý Levell Sanders. Skvělý rozehrávač a tahoun BK Pardubice má za sebou další sezónu v Mattoni NBL. „V Česku jsem si naprosto zvykl, “ říká v rozhovoru pro Sport.cz uznávaná osobnost, která si na českých palubovkách vydobyla pevné renomé.

Foto: Sport.cz

Basketbalista Levell Sanders

Článek

O vaší sportovní kariéře toho bylo v Česku hodně napsáno, ale mohl byste trochu nechat nahlédnout do rodinné historie?

Maminka je z New Yorku, otec se však narodil na Barbadosu. Tudíž pochází z ostrovního království a zároveň nejvýchodnějšího ostrova na východní hranici Karibiku. Rodiče by normálně neměli šanci se potkat. Otec ovšem dostal nabídku studovat a pracovat v New Yorku, kde později poznal mou matku. Já jsem se již narodil v Brooklynu.

Můžete srovnat životní styl v Česku s USA?

Jsem tady již čtrnáct let a dovolím si po té době říci, že jsem se plně přizpůsobil zdejšímu životu.  Český styl je v něčem podobný americkému. Když jdu do obchodu, najdu tam vše, co potřebuji. Všímám si krásně barevných a také opravených domů. Zaujalo mě, že jsou menší a architektonicky dobře řešené.

Jak často jezdíte domů?

Jedenkrát za rok, ale kvůli nedávno narozenému potomkovi svou rodinu v zámoří letos nenavštívím. Pokud půjde vše podle našich představ, koupíme si krátký pobyt u moře v Chorvatsku. Taky zvažujeme několikadenní návštěvu  Belgie.

Jaká města vás zaujala v České republice?

Miluji Prahu. Vyfotil jsem si všechny známé pamětihodnosti a prošel si uličky Starého Města. Poznal jsem, že ke koloběhu velkoměsta patří i zajímavý noční život (úsměv)

Jak jste si užil narození dítěte?

Zrovna jsem měl zápas, proto jsem neslavil. I když jsem prožíval velkou radost, nejsem typ na bouřlivé večírky. Nepotrpím si ani na oslavy svých narozenin. Pro mě je to den jako každý jiný.

Jak se cítíte fyzicky po dvacetileté sportovní dřině?

Naštěstí zatím nepoznávám, že bych byl nějak extra unavený. Udržuji si docela kvalitní denní režim, snažím se o správnou životosprávu, tím je ze mě stále mladík (úsměv)

Vaším typickým rysem při zápasech je čelenka. Je to prostředek ke zviditelnění?

V žádném případě. Používám ji z ryze praktických důvodů, tedy kvůli případnému pocení. Na čelenky jsem si zvykl již dávno a považuji je tedy za jakousi součást svého stylu.

Reklama