Hlavní obsah

Volejbalisté budou na mistrovství světa bez Nováka i Pešla

PRAHA

Zkušení volejbalisté Jiří Novák a Petr Pešl odmítli pozvánku do nominace pro listopadové mistrovství světa v Japonsku. Do svého týmu se oba hráče na postech přihrávajících smečařů, kde současnou reprezentaci nejvíce tlačí bota, pokusil získat nový trenér Zdeněk Haník. Od obou dlouholetých francouzských legionářů však uslyšel zápornou odpověď.

Foto: pro Sport.cz Jiří Reichl

Ilustrační foto.

Článek

"Moc bych je potřeboval, bohužel se mi je nepodařilo získat," řekl ČTK Haník, který dnes uzavřel širší nominaci 19 hráčů. Novák i Pešl působí ve Francii už sedm let, prvně jmenovaný je věrný špičkovému týmu Paříž Volley a Pešl se stal letos posilou nováčka nejvyšší soutěže St. Brieuc z Bretaně.

Pro oba je momentální prioritou klub. "Jejich důvody chápu. Oba jsou po třicítce a museli by vynaložit absolutní úsilí, aby se zkoncentrovali pro mistrovství světa. V klubu by jim to mohlo ublížit. Taky se zdravotně necítí úplně fit," dodal Haník s tím, že se jim zřejmě nelíbí ani poslední vývoj kolem národního týmu, u něhož se od roku 1999 vyměnilo sedm trenérů.

V nominaci chybí také blokař Jiří Král, který letos vyhrál s Trevisem Ligu mistrů a v posledních letech byl stabilním členem národního týmu. "Odjedou tři blokaři a já jsem vsadil na Lébla, Raka a Staňka," prohlásil Haník.

Světový šampionát začne 17. listopadu, český výběr se v základní skupině v Naganu utká postupně s Íránem, Itálií, USA, Venezuelou a Bulharskem. Do čtvrtfinálové skupiny v Hirošimě postoupí čtyři mužstva, turnaj vyvrcholí 3. prosince.

Zúžit nominaci na dvanáct jmen musí Haník do 10. listopadu, kdy tým odletí do Japonska. Na minulém MS před čtyřmi lety v Argentině hrálo šest volejbalistů z jeho současného širšího výběru.

Širší nominace na MS:
Nahrávači:
Ondřej Boula (28 let, Toulouse/Fr.), Lukáš Ticháček (24, Friedrichshafen/Něm.), Petr Zapletal (28, Kedzierzyn/Pol.),
smečaři:
Kamil Baránek (23, Poitiers/Fr.), Tomáš Fila (21, Zlín), Michal Hrazdira (20, Brno), Ondřej Hudeček (25, Cannes/Fr.), Marek Novotný (28, Treviso/It.), Peter Pláteník (25, Milán/It.), Jiří Popelka (29, Ankara/Tur.),
blokaři:
Martin Lébl (26, Perugia/It.), Michal Rak (27, Modena/It.), Lubomír Staněk (31, Toulouse/Fr.), Jiří Zadražil (25, Liberec),
univerzálové:
David Konečný (23, Ostrava), Jakub Novotný (27, Opava), Jan Štokr (23, Perugia/It.),
libera:
Přemysl Obdržálek (29, Radom/Pol.), Aleš Správka (27, Ostrava).

Reklama