Hlavní obsah

Volejbalistky složily reparát, šance na postup ještě žije

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napravily si reputaci a daly zapomenout na zoufalý výkon v předchozím zápase proti Ázerbájdžánu. Druhé vystoupení českých volejbalistek na mistrovství Evropy v německém Düsseldorfu mělo úplně odlišnou podobu a přineslo za hodinu a půl výhru nad Řeckem 3:0 po setech 25:21, 25:22 a 25:17.

Foto: David Švarc

Česká volejbalová reprezentantka Michaela Mlejnková.

Článek

Soupeřky přitom šly na palubovku povzbuzeny sobotním skalpem Švédska, což jim dávalo velkou naději otevřít osmifinálovou bránu. V prvním setu se reprezentantky, které nechtěly pohřbít postupovou naději, hodně trápily na příjmu, ale pomohl jim oddechový čas před servisem Dostálové.

Při jejím podání pak dokázaly otočit skóre ze stavu 10:13 na své tříbodové vedení, které už z ruky nepustily. Hlavně díky výborně smečujícím Mlejnkové s Havelkovou, národní tým ale získal jasně navrch i při bloku. Účinně jím zastavoval útoky soupeřek a řecký se dařilo úspěšně vytloukat.

Druhý proměněný setbol úvodního dějství jako kdyby definitivně vrátil hře reprezentace sebedůvěru i řád, které poztrácely během debaklu od Ázerbájdžánu. „Říkal jsem si, že hůř než v prvním zápase se na palubovce snad ani projevit nemůžeme. Přece jen bylo v naší hře víc energie a zodpovědnosti. Hlavně jsme dokázali na síti eliminovat nejlepší Řekyni Anthuliovou,“ mínil trenér českého družstva Jannis Athanasopulos.

Pětibodová šňůra během druhé části znamenala upevnění českého vedení do zdánlivě uklidňující podoby 19:11. Řekyně to ale ještě nechtěly vzdát, v koncovce setu odvrátily setboly a stáhly manko až na rozdíl dvou míčů. Víc už jim ale národní tým nedovolil.

Třetí sada už byla jasně v jeho režii. Pomohl si čtyřmi přímými body z podání, v poli posbíral spoustu balónů, které důrazným útokem dokázal na síti překlopit na řeckou stranu. „Děvčata jen potřebovala začít věřit, že nezapomněla hrát volejbal,“ řekl Athanasopulos, který tak stejně jako na minulém šampionátu dovedl český výběr ke skalpu své rodné země bez ztráty jediného setu.

Helena Havelková se za výborný výkon dočkala polibku od německého manžela přímo v hledišti. „Dělaly jsme konečné správné věci a padaly obětavě za každým balónem. Moc jsme potřebovaly otočit kormidlem, v hlavě i na hřišti, abychom vyvedly naši volejbalovou loď do správných vod. Psychicky takový výsledek pomůže,“ usmívala se hráčka účinkující už poosmé na ME.

„Dařilo se ve všech herních činnostech, efektivní jsme byli v útoku i v různých stupních obrany. Agresivnějším servisem jsme odtáhly Řekyně od sítě. Vyplatil se dlouhý čas strávený u videa. Věděly jsme, že tohle utkání bude klíčové, abychom zůstaly ve hře o postup,“ líčila blokařka Magdalena Jehlářová.

Mistrovství Evropy volejbalistek:
Skupina C:
ČESKO - Řecko 3:0 (21, 22, 17)
Rozhodčí: Lecourt (Fr.), Szabó (Maď.). Čas: 92 min. Diváci: 750.
Sestava a body Česka: Havelková 17, Koulisiani 3, Orvošová 14, Mlejnková 10, Jehlářová 11, Valková 2, libero Digrinová - Pavlová, Hodanová. Trenér: Athanasopulos.
Nejvíce bodů Řecka: Anthuliová 12, Spanuová, Nikolojanniová a Terzogluová po 6.

Reklama