Hlavní obsah

Vykročte z komfortní zóny a běžte hrát do ciziny, doporučuje kouč volejbalistkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porážka s Argentinou sice připravila Češky o postupové čtvrté místo v extrémně obtížné základní skupině MS volejbalistek, ale závěrečné povedené vystoupení v Arnhemu a vítězství 3:1 nad Kolumbií naladily i trenéra Jannise Athanasopulose k pozitivnímu hodnocení před nedělní cestou domů.

Foto: ČVS

Trenér českých volejbalistek Jannis Athanasopulos

Článek

„Je to skvělý pocit vyhrát utkání na světovém šampionátu, navíc proti zemi, která je lepší v rankingu. Bylo vidět, že výkon děvčat měl stoupající trend, dala do toho všechno, co můžou, řekl řecký kouč Česka, které se vrátilo na MS po dvanácti letech. „Pauza byla nesmírně dlouhá, děvčata proto nejsou zvyklá hrát proti týmům na špičkové světové úrovni a třeba čelit takhle vysokým blokům či velmi dobré obraně na síti. Byla to pro nás skvělá zkušenost. Věřím, že kdybychom v turnaji pokračovali, jen bychom se zlepšovali,“ mínil Athanasopulos.

„Jsme sice trochu smutní, jak to tady dopadlo s Argentinou, ale ukázali jsme i opravdu kvalitní volejbal. Prošli jsme si slabšími i silnějšími okamžiky, což je důležité pro budoucnost,“ připouštěl trenér, jenž si cenil způsobu hry proti adeptkám medaile Brazilkám a Číňankám. „Jediný tým, proti kterému jsme tady nedokázaly hrát, byly velmi rychlé Japonky. Ale i to pro nás byla cenná zkušenost. Právě takové zápasy potřebujeme, dávají nám příležitost, aby výkony týmu i jednotlivkyň vyrostly,“ uvažoval kouč.

Foto: Marek Pirner/Český volejbal

České volejbalistky ve svém závěrečném vystoupení na MS.

Národní tým měl od června opravdu dlouhou sezonu, plnou úspěchů. „Předvedli jsme výbornou práci v Evropské lize, kde jsme se dokázali dostat až do finále. Z prvního místa ve skupině, bez jediné porážky, jsme se kvalifikovali na evropský šampionát a na konec přišla třešnička na dortu v podobě skvělých zápasů na mistrovství světa,“ vypočítával trenér.

Foto: Marek Pirner/Český volejbal

Michaela Mlejnková (16) a Pavlína Šimáňová (18) při utkání s Čínou.

Česko se loni kvalifikovalo na MS z 22. příčky světového žebříčku, během letošní sezony se posunulo na osmnácté místo. „To je další dobrá zpráva. Jsme tím pádem už hodně blízko účasti v olympijské kvalifikace o Paříž, což bude další skvělá konfrontace,“ řekl Athanasopulos, který mluvil i o perspektivě směrem k ME 2023.

Přidal také jeden apel vůči svým svěřenkyním „Chtěl bych doporučit všem hráčkám, které ještě nepůsobí v zahraničí, aby zariskovaly a zkusily se dostat ze své komfortní extraligové zóny do soutěží v zemích jako Itálie, Turecko, Polsko, Francie nebo Německo. Zvýší se jejich konkurenceschopnost a bude z toho těžit i reprezentace,“ naznačil.

Reklama

Související témata: