Hlavní obsah

Za fantastickými výsledky českých volejbalistů prý stojí tři měsíce dřiny

ANCONA

Skvělá tříměsíční příprava je podle smečaře Jiřího Popelky hlavním důvodem, proč čeští volejbalisté šokují na mistrovství světa. Výběr Jana Svobody porazil v základní skupině Bulhary a v osmifinále si vyšlápl na olympijské vítěze z USA.

Foto: Sandro Perozzi, ČTK/AP

Vítězná radost českých volejbalistů po triumfu nad výběrem Spojených států amerických.

Článek

"Spalo se mi určitě líp než Američanům a vítězství nad nimi nás zase nabudí energií do dalších zápasů," řekl smečař Jiří Popelka ráno po třísetovém triumfu nad Američany. "Tohle je nejlepší šňůra, kterou jsme v reprezentaci měli. Výsledky a hlavně výkony jsou prostě neuvěřitelný," řekl třiatřicetiletý hráč.

A Popelka může srovnávat. Patří v českém týmu k nejzkušenějším. Hrál třikrát na mistrovství Evropy a počtvrté je na světovém šampionátu. "Z těch minulých turnajů si nejvíce pamatuji na svoji premiéru na Evropě, ve Vídni jsme skončili čtvrtí, to byl úspěch," zmínil rok 1999.

Velký výsledek po jedenácti letech? 

Po jedenácti letech mohou volejbalisté opět udělat velký výsledek. Elitní dvanáctka by jim neměla uniknout a pokud vydrží v nastoleném rytmu, tak by mohli myslet poměrně vysoko. "My se radši nedíváme dopředu. Musíme jít do každého zápasu naplno a uvidíme, co z toho vznikne," uvedl Popelka a myslel na sobotní duel s Kamerunem.

Před turnajem trenér Svoboda mluvil o tom, že jeho tým ještě nedosahuje úrovně těch nejlepších jako jsou Bulhaři. Ale nyní je všechno jinak. Kde se to ve volejbalistech vzalo? "Je to práce celé přípravy, tři měsíce jsme poctivě trénovali a hráli kvalitní přípravné zápasy. To vyústilo v to, že teď šlapeme jako jsme nikdy nešlapali, ale je v tom i kus štěstí," uvažoval Popelka.

Popelka je na smeči téměř neomylný 

Hráč z Českých Budějovic se cítí skvěle fyzicky a zatím je na šampionátu nejvíce bodujícím českým hráčem. Na smeči byl proti Bulharům set a půl neomylný, skvěle hrál i proti Američanům. "Cítím se dobře fyzicky jako všichni a když se k tomu přidá technika a sebedůvěra, tak podáváme výkony jako podáváme," řekl Popelka.

Jeho klubová kariéra je velmi pestrá. Po odchodu z české ligy vyzkoušel soutěže v Belgii, ve Francii, v Polsku, Rusku, Turecku, Německo a aktuálně působí v Itálii. "Z evropských lig mi schází řecká a španělská, ale já jsem rád, že jsem v Itálii v nejvyšší soutěži, protože tady se hraje špičkový volejbal," pronesl Popelka.

Nejvíce z minulých angažmá vzpomíná na Rusko. Hrával v Jaroslavi a v Novosibirsku. "Jakmile jsem se naučil ruštinu, tak mě tam přijali spoluhráči a lidi mezi sebe a bylo to příjemné," řekl Popelka, který v každé zemi částečně mluvil místním jazykem. "Jen v Turecku ne, tam jsem se naučil počítat do dvou," podotkl.

Popelka je skvělým volejbalistou, ale díky Rusku provozuje i volejbalový server na internetu. Před pěti lety založil mezinárodní stránky volleycountry.com a jeho českou odbočku. "Byl jsem daleko od civilizace. Hledal jsem informace o volejbalu na netu a v tu dobu žádné nebyly. Tak jsem se rozhodl, že bych k tomu mohl přispět," vysvětlil, jak nápad vznikl. "Můj sen je, aby anglická stránka byla nejlepší volejbalová na světě a česká nejlepší u nás," řekl.

Doma je Strom, v cizině Popi

Internet by částečně mohl vyplnit i jeho budoucnost. "Teď to je koníček, ale kdyby mě to mohlo částečně živit, tak bych se nezlobil," sdělil volejbalista od juniorských let přezdívaný Strom. To kvůli ohebnosti a rychlosti. "Vždycky jsem byl neobyčejně rychle na zemi, prostě jsem padal jsem strom. V zahraničí mi ale říkají Popi, protože to je jednoduší pro cizince vyslovit," řekl Popelka.

Reklama

Související témata: