Hlavní obsah

Zůstane česká volejbalová reprezentace letos kvůli pandemii bez zápasů? Máme plán, říká manažer

Praha

Místo bojů o titul mají volejbalisté volno. Přitom právě nyní měla vrcholit volejbalová UNIQA extraliga, která se však poprvé v novodobé historii neodehraje. Pandemie koronaviru ovlivňuje také reprezentační akce, například Golden European League je zatím odložena na neurčito, není možné pořádat ani soustředění. „Není vůbec jasné, kdy se reprezentanti sejdou. Připravené máme různé scénáře," prohlásil manažer reprezentací Miloslav Javůrek.

Foto: Český volejbal

Česká volejbalová reprezentace nemusí kvůli pandemii koronaviru odehrát ani zápas. Manažer reprezentací Milan Javůrek prozradil, že je několik scénářů, kterými se budou národní celky řídit.

Článek

V květnu a v červnu měl mužskou volejbalovou reprezentaci čekat jediný letošní vrchol – Golden European League. Utkání s Makedonií, Portugalskem nebo Tureckem se odložily na neurčito. Přitom se jednalo o důležitou prověrku před mistrovstvmí Evropy 2021, v rámci které se bude jedna ze základních skupin pořádat v Ostravě. „Vše zatím závisí na rozhodnutí evropské volejbalové federace a české vlády. Pokud se akce spustí se zpožděním, přizpůsobíme se a podnikneme nezbytné kroky," řekl Javůrek.

Reprezentačním volejbalistům reálně hrozí, že neodehrají ani jeden soutěžní zápas. „Pokud se Golden European League letos neuskuteční, máme připravené řešení. Jednáme o čtyř až šestitýdenním bloku, ideálně někdy v červnu. To samé platí také pro reprezentační volejbalistky," prozradil manažer reprezentací Javůrek. Na české hráčky čeká kromě Golden European League také kvalifikace na mistrovství Evropy 2021.

Od pondělí 20. dubna mohou trénovat profesionální sportovci. Povolené nařízení se však týká venkovních sportovišť. „O tom, zda se můžeme začít připravovat v halách se nikde moc bohužel nemluví. Musíme počkat na podrobnější výklad. Moc by nám prospělo, kdyby naši hráči mohli trénovat přes síť v uzavřených prostorech," dodal.

Nedávno Správní rada ČVS „uzavřela" na dvě sezony extraligy, nebude možné v nich spadnout do nižších lig. Manažer reprezentací v tom vidí určitou příležitost pro mladší hráče. „Může se stát, že některé kluby zbavené hrozby sestupu dají větší příležitost mladším hráčům či hráčkám, kteří by jinak na šanci museli čekat déle. Na jejich růst to bude mít pozitivní vývoj. Trénovat je důležité, ale herní praxe, která si jim tímto otevírá je ještě důležitější," potvrdil Javůrek.

Reklama