Hlavní obsah

Autokrosař Nikodém si v Nové Pace připsal první triumf v ME

Nová Paka

Čeští autokrosaři se prosadili na stupně vítězů ve všech kategoriích závodu mistrovství Evropy v Nové Pace. Z vítězství se ve Štikovské rokli radoval Petr Nikodém v divizi Buggy 1600, ve které byl třetí Vít Nosálek. Pomyslný bronz získali i Jakub Kubíček v královské kategorii Super Buggy a Otakar Výborný mezi takzvanými plechovými auty.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Autokrosař Nikodém si v Nové Pace připsal první triumf v ME.

Článek

Nikodém i Nosálek startovali do finálové jízdy z první řady a oba se dokázali vypořádat i s nepříjemností v podobně opakovaného startu. Finále totiž bylo nejprve zastaveno po požáru jedné z buggyn.

"Dařilo se mi celý den a věřil jsem v dobrý výsledek i ve finále," řekl Nikodém spolupracovníkovi ČTK po svém prvním triumfu v ME. "Vyhrát v Nové Pace je sen každého závodníka, a když se podívám na plné tribuny fanoušků, tak mi běhá mráz po zádech," přiznal talentovaný autokrosař.

Jediným Čechem ve finále velkých buggyn byl Kubíček, který dlouho jezdil čtvrtý, ale v závěru dokázal předjet Francouze Thomase Anacleta. "Viděl jsem, že má menší problémy s autem, takže jsem si věřil, že ho předjedu," řekl Kubíček, jenž přitom startoval až ze třetí řady. "Po startu to byl děsný mazec a ani nevím, jak jsem se na začátku vymotal ze všech ošemetných situací," podotkl.

Mezi plechovými vozy v kategorii Touring autocross se na start postavil jako lídr ME Václav Fejfar, v domácím prostředí se mu však nepodařilo navázat na předchozí tři výhry. Do finále sice startoval společně s Výborným a Martinem Samohýlem z první řady, hned v úvodu se ale připletl do velké kolize.

"Byl tam velký zmatek, auta byla nalepená na sobě a i já jsem se tam do toho zamíchal. Jak předtím kropili trať, bylo to tam na sjezdu mokré," řekl Výborný. Domníval se, že traťoví komisaři závod zastaví a nechají start opakovat. "Jenže to se nestalo. Po chvilce se mi podařilo auto nastartovat a pokračoval jsem. Nakonec z toho byl třetí místo, i když jsem měl poškozené levé zadní kolo, které vydrželo jen silou vůle," uvedl Výborný, jenž se nově dostal do čela šampionátu.

Reklama

Související témata: