Hlavní obsah

Budoucnost Staňka je v F2 dál nejistá. Pokud tam nebudu příští rok závodit, je to konec snu o F1, ví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Roman Staněk má za sebou svoji první sezonu ve formuli 2 a upřímně se mu moc nedařilo. „Byla to těžká sezona. S 18. místem celkově spokojený určitě nejsem. Udělal jsem spoustu chyb, ale bylo tam i hodně chyb ze strany týmu. Naše vozy nebyly nejlepší, ale několikrát nebyly špatné a dalo se z toho vytěžit i víc,“ uvedl Staněk v tiskové zprávě, ve které rovněž kvůli nedostatku financí mluví o své nejisté budoucnosti.

Foto: Archiv Romana Staňka.

Český pilot F2 Roman Staněk

Článek

Přiznává, že se svým týmem oproti konkurenci nejvíce ztráceli v kvalifikacích. Zároveň se musel adaptovat na délku závodů v F2. „Jsou delší a je to hodně odlišné od formule 3. V F2 záleží více na managementu pneumatik a také na strategii, protože v hlavním závodě je povinná zastávka v boxech. Je to tedy i víc o týmu.“

Nejvíc bodů získal rodák z Valašského Meziříčí v Monaku, kde v hlavním závodě dojel po startu z posledního místa sedmý. „Někdy výsledek úplně neukazuje to, jaké to ve skutečnosti bylo. Řekl bych, že se mi letos nejlépe povedl závod v Budapešti, kde jsem to bohužel rozbil v kvalifikaci a startoval jsem poslední. V hlavním závodu jsem byl ale nejrychlejší ze všech a dojel jsem 12. Povedl se mi také víkend na Monze, kde jsem byl dvakrát na bodech a v kvalifikaci jsem byl třetí.“

V závěru sezony se Staněk dostal do finančních problémů a nebylo jasné, zda ročník dokončí. Spustil proto crowdfundingovou kampaň, která mu pomohla sezonu dojet. „Crowdfunding mi pomohl k tomu, abych mohl jet poslední závod v Abú Zabí. Opravdu jsem nečekal takovou podporu od fanoušků a moc to pro mě znamená. Je to až neskutečné. Vybrali jsme asi 1,5 milionu korun, což je v motorsportu sice malá částka, ale v normálním životě je obrovská. Bohužel motorsport je opravdu hodně finančně náročný. Vždycky to někdo musí zaplatit a nikdo nemá neomezené zdroje,“ říká Staněk, jehož kariéru podporoval otec, ale už v tom nechce v takové míře pokračovat.

Budoucnost českého pilota tak zůstává nejasná. Sám říká, že pokračování v F2 je reálné, nicméně vše závisí na tom, zda se mu podaří zajistit rozpočet.

„Opravdu doufám, že se nám to povede, protože kdybych zůstával, tak bych byl i nadále u Tridentu a vidím tam obrovský potenciál. Vyměnila se spousta lidí, přijdou noví inženýři a už teď v Abú Zabí, i když to výsledek neukázal, to fungovalo lépe,“ uvedl Staněk pro Radiožurnál sport.

Foto: Archiv Romana Staňka

Roman Staněk ve formuli 2

V Emirátech zároveň nyní probíhají posezonní testy F2, ovšem bez českého pilota. „Testů jsem se neúčastnil z finančních důvodů. Navíc ve formuli 2 bude příští rok nové auto a tyto testy se jedou ještě se starým, takže dávalo smysl ušetřit.“

O účasti v jiné závodní sérii však Staněk zatím neuvažuje. „Záložní variantu nemám. Pokud příští rok nebudu závodit ve formuli 2, tak to pro mě znamená, že je to konec mého snu o formuli 1. Stále ale věřím v to, že to vyjde a budu příští rok bojovat o titul ve F2. V neděli skončila sezona a já rovnou začal pracovat na té další, protože jsem na sobě cítil nějaké nedostatky po fyzické stránce, tak i po mentální. Někdy jedu totiž až moc na hraně a nepošetřím si pneumatiky, tak jak bych měl.“

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.