Hlavní obsah

Otec dal do jeho kariéry 300 milionů, teď Staněk prosí o peníze fanoušky. Jinak sen o F1 skončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kariéra formulového jezdce Romana Staňka je ve vážném ohrožení. A jak už to ve světě motorsportu bývá, jde o peníze. 19letý Čech, který závodí v seriálu formule 2, tedy jakési juniorce F1, shání finance, aby vůbec dokončil letošní ročník šampionátu a mohl případně pokračovat také příští rok. I proto se obrací na veřejnost, aby ho finančně podpořila.

Foto: Archiv Romana Staňka.

Český pilot F2 Roman Staněk.

Článek

„Na jednu sezonu máme rozpočet okolo 60 milionů korun. Takový roční rozpočet je podobný tomu, který mají některé prvoligové fotbalové kluby v Česku,“ přiznává Staněk, jemuž doposud kariéru platil především otec, úspěšný podnikatel. „Moje kariéra ho doposud stála 300 milionů korun.“

Motorsport je drahý a piloti musí shánět bohaté mecenáše, kteří jim zaplatí místo v týmu. „Platíme úplně za všechno. Největší část peněz jde na to, abych vůbec mohl za nějaký tým jezdit a dále se platí za cestování, hotely nebo i za poškození formule. Dokonce ani nezáleží na tom, zda do někoho narazím já nebo někdo narazí do mě. Opravdu mě na motorsportu tahle jeho stránka štve a je ohromně těžké na to peníze sehnat,“ uvedl.

I proto založil internetové stránky, které nesou jeho jméno a na kterých ho může veřejnost finančně podpořit. Dá se přispět 500 korunami, tisíci korunami, pěti tisíci či případně vyšší částkou. Je však otázkou, zda se najde tolik dárců, aby takto získaná podpora měla výsledný efekt, když jsou potřeba desítky milionů korun.

„Dostal jsem se do situace, kdy možná skončím těsně před dosažením svého snu. Peníze vládnou, a abych mohl dál reprezentovat Česko v seriálu F2, potřebuji podporu. Pomozte mi udržet naději na místo v F1 jako jedinému Čechovi, který má v horizontu tří let šanci se tam dostat,“ prosí.

Foto: archiv R. Staňka

Roman Staněk se poprvé posadil do formule 2 při testech v Abú Zabí.

Vítěz Zlatého volantu za rok 2022 v kategorii okruhy a vrchy absolvoval v letošní sezoně F2 všech dvanáct podniků, patří mu s patnácti body průběžné 18. místo. Nejlepší výsledek zajel ve sprintu v Rakousku, kde byl pátý. Letošní sezonu by měl Staněk zakončit v listopadu v Abú Zabí. I zde je ale jeho účast kvůli chybějícím financím ohrožena.

„Hodně fanoušků mi psalo a říkalo, že by mi rádi nějak pomohli příspěvkem, tak jsme s mým týmem vytvořili web, kde to půjde. Každý, kdo mi pomůže, dostane malé poděkování a bude mít šanci získat některou z cen jako moji helmu nebo rukavice z této sezony. Kdo by mě tedy chtěl podpořit, tak navštivte web www.roman-stanek.com a tam to půjde,“ uvedl Staněk.

Foto: Profimedia.cz

Roman Staněk na okruhu v Monze

Reklama

Související témata: