Hlavní obsah

Bývalý boss F1 Ecclestone: Verstappen je šikanován. Skutečně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mají za sebou 21 závodů, skoro devět měsíců urputných bojů, ale teď zase stojí (téměř) na stejné čáře. Max Verstappen a Lewis Hamilton posbírali před poslední Velkou cenou sezony naprosto totožný počet bodů (369,5), a tak nedělní klání v Abú Zabí musí rozhodnout. Jenže bude to pro oba fér závod? Bez podrazů a intrik? Toť otázka.

Foto: Giuseppe Cacace, Reuters

Co asi běželo hlavou Maxi Verstappenovi po nehodě v závěru kvalifikace v Džiddě?

Článek

Nejdřív to byl Helmut Marko, poradce stáje Red Bull pro motorsport, který naštvaně tvrdil, že zákony v F1 neplatí pro všechny stejně. A že sportovní komisaři zrovna na jeho tým a jeho jezdce Maxe Verstappena mají oproti konkurenčnímu Mercedesu zásadně jiný metr.

Přísnější, nespravedlivější.

O pár dní později se k němu přidal i Bernie Ecclestone, někdejší dlouholetý šéf šampionátu formule 1, jenž v rozhovoru pro AFP řekl, že si na Verstappena zasedli britští novináři a že oproti Hamiltonovi je ve zjevné opozici: „Lewis má za sebou obrovskou mediální kampaň, která pracuje v jeho prospěch. Maxovi nestačí vypořádat se jen se závody, za zády má soupeře, kteří ho šikanují a nehrají fér. Rozběhla se psychologická hra.“

A sám Verstappen ve čtvrtek na okruhu v Abú Zabí uvedl: „Nezažívám šikanu, ale je zjevné, že pravidla neplatí pro všechny stejně. Dostávám tresty za věci, které ostatním procházejí. Proč bych se měl měnit, když ostatní mohou závodit stejně?“

Narážel třeba i na fakt, že při posledním klání v Saúdské Arábii vyfasoval dva tresty za riskantní jízdu, zatímco Hamilton ze všeho milostivě vyklouzl. „Náš vztah se změnil, a to ne v pozitivním smyslu,“ řekl Verstappen o Hamiltonovi.

Ano, je dost možné, že Hamilton a Mercedes mají v zákulisí silnější pozici. Umí jednat, vyvíjet tlak na ředitele závodu i sportovní komisaře. Zároveň ale teď podobnými výroky na ně tlačí také Red Bull. Může to být součást taktiky, že komisaři budou z obav z nařčení při řešení sporných situací vůči Verstappenovi v rozhodujícím závodě benevolentnější.

Zkrátka bojuje se nejen na trati, ale i v kancelářích.

„Já být Red Bullem, jsem zticha. Divím se, že zrovna oni prskají, mělo by to být naopak,“ uvedl v podcastu Na plný plyn Josef Král, automobilový závodník a spolukomentátor přenosů z F1.

A za příklad dává licitování ze Saúdské Arábie, kdy ředitel Velké ceny Michael Masi nabízel stáji Red Bull, aby Verstappen přenechal při druhém restartu pozici Lewisi Hamiltonovi a vyhnul se tak trestu od sportovních komisařů. „Takovým stylem se nedá jednat. Michael Masi (ředitel závodu), aby nezasahoval do boje o titul, tak prohodil jen ty dva. A to je mimo pravidla. Kdyby to šlo před komisaře, bude z toho trest, což by pro Red Bull bylo mnohem horší.“

Král ale zároveň vnímá, že posuzování jednotlivých incidentů není v této sezoně zdaleka jednotné. Že piloti pořádně nevědí, jestli za obdobné prohřešky budou potrestáni, či nikoliv.

I z toho pak může kdokoliv nabýt pocit, že je Verstappen šikanován.

Ale je to jen pocit, nebo fakt?

Kdo získá letošní titul ve formuli 1?
Lewis Hamilton
39,3 %
Max Verstappen
60,7 %
Celkem hlasovalo 2185 čtenářů.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace