Hlavní obsah

Bláznivá střela Pérez. Málem vyřadil Verstappena, jenž nechápal: Mohlo to skončit pohromou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chyběly centimetry a Sergio Pérez si mohl při nedělním závodě F1 v Miami „vykouzlit“ celosvětovou ostudu. A taky se možná definitivně připravit o pokračování lukrativního angažmá ve stáji Red Bull. Po zhasnutí červených světel sešlápl plyn až na podlahu, do první zatáčky ale vletěl jako bláznivá střela a málem sestřelil několik jiných vozů včetně týmového parťáka Maxe Verstappena. „Mohlo to skončit pohromou pro celý tým. Měli jsme štěstí,“ říkal po závodě tentokrát druhý Verstappen.

Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool

Max Verstappen (vlevo) a Sergio Pérez v průběhu závodního víkendu v Miami

Článek

V reálu se Pérez Verstappenovi jen mihl ve zpětných zrcátkách, když ale při čekání na slavnostní vyhlášení s vítězným Lando Norrisem a Charlesem Leclercem viděl u obrazovky, co se dělo v první zákrutě, jeho tvář se proměnila v udivený výraz. A zakřičel: „Panebože!“ Podobně jako to bylo nejspíš u milionů televizních diváků po celém světě.

„Byl jsem si vědom, že se dostal blízko. Ale staral jsem se hlavně o závod. Nicméně na difuzoru jsem měl škrábanec, takže se tam něco muselo přihodit,“ mínil Verstappen.

Situace připomínala karambol Valteriho Bottase z Maďarska 2021, kdy na mokré trati v úvodní šikaně sestřelil dva redbully i mclaren Landa Norrise. V Miami se to však obešlo bez fatálních následků.

Sám Pérez pak celé dění vysvětloval následovně: „Měl jsem velmi dobrý start, zatímco Charles (Leclerc) naopak odstartoval velmi špatně. Mimo ideální stopu nebyla žádná přilnavost, takže jsem zablokoval pneumatiky a málem sestřelil Maxe. Bylo to těsné a nešťastné. Když jsem viděl, jak je blízko, raději jsem pustil brzdu a jel rovně. Proto jsem ztratil.“

Lepší však bylo ztratit pozice, než se zpovídat Verstappenovi i týmovým šéfům, proč lídrovi šampionátu zničil závod. Nicméně Nizozemec si ho tak trochu „zničil“ sám. Zhruba v třetině Velké ceny trefil plastový kužel, který stál v zatáčce č. 15. Zprvu vtipkoval, že se mu „nelíbil, a tak se ho rozhodl zlikvidovat“. „A taky jsem chtěl prověřit odolnost našeho předního křídla. Takže crash testy máme úspěšně za sebou,“ popisoval s úsměvem.

Původně neměl pocit, že by po drobném nárazu s autem cokoliv bylo, nicméně v garáži mechanici objevili významné poškození podlahy. „Byla v ní díra, která mohla vzniknout, když jsem trefil kužel,“ tušil Verstappen.

Šéf stáje Christian Horner pak vypočetl, že v každém průjezdu první zatáčkou Verstappen ztrácel dvě a půl desetiny vteřiny. „S tím poškozením je druhé místo velmi solidní výsledek,“ uvedl Horner.

Zkrátka Verstappena se v Miami drželo štěstí. A svým způsobem i Péreze, který po dodatečné penalizaci Sainze poskočil na čtvrté místo. Celkově je druhý, plní tak týmové zadání a prodloužení kontraktu v Red Bullu má pro něj víc a víc reálnější kontury.

  Velká cena Emilia Romagna probíhá Živě
20240519T15 : 00:00+0200
Velká cena Emilia Romagna
Velká cena Emilia Romagna
Velká cena Emilia Romagna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.