Hlavní obsah

Bravo, Checo! Pérez senzačně obral Ferrari o pole position

Senzační výsledek přinesla haváriemi ovlivněná kvalifikace na nedělní Velkou cenu Saúdské Arábie vozů formule 1. V samotném závěru dokázal zajet nejrychlejší čas Sergio Pérez ze stáje Red Bull a odsunul z pole position Charlese Leclerca z týmu Ferrari. Dvaatřicetiletý závodník přezdívaný Checo slaví premiérový kvalifikační triumf v kariéře a postaral se o historicky první pole position jezdce z Mexika. Třetí místo patří dalšímu jezdci Ferrari Carlosi Sainzovi.

Foto: Ahmed Yosri, Reuters

Pilto Red Bullu Sergio Pérez během kvalifikace na GP Saúdské Arábie.

Článek

Kvalifikaci dvakrát přerušila červená vlajka nad okruhem. Nejprve v úvodní části havaroval Nicholas Latifi, který náraz s neovladatelným williamsem přestál bez následků. Mnohem vážnější nehodu měl v prostřední části Mick Schumacher, který tvrdě boural do bariéry v rychlosti přes 270 km/h.

Německý mladík podle prvotních informací z děsivé havárie vyvázl bez zranění, byl ale transportován do nemocnice na důkladné vyšetření. Vedení seriálu během večera oznámilo, že s ohledem na okolnosti Schumacher na startu nedělního závodu nebude. Úklid trosek a čištění trati kvalifikační boje zastavily bezmála na hodinu.

Pérez se dočkal premiérové pole position v kariéře při svém 215. startu v F1. Na úzké trati v Džiddě překonal Leclerca o pouhých 25 tisícin sekundy a v neděli zaútočí na své třetí vítězství.

Naopak monacký pilot a lídr průběžného pořadí mistrovství světa Leclerc nenavázal na předchozí kvalifikační triumf z Bahrajnu ani na tři vítězné tréninky v Saúdské Arábii. Třetí Sainz ztratil na Péreze přes dvě desetiny sekundy.

Hamilton končil předčasně

Fiaskem kvalifikace skončila pro sedminásobného mistra světa Lewise Hamiltona. Britský jezdec nedokázal najít patřičnou rychlost a s šestnáctým časem vypadl už v úvodní ze tří částí boje o postavení na startovním roštu. Pilot týmu Mercedes ztratil na postup do další části 87 tisícin sekundy za Lancem Strollem z Aston Martinu, na týmového kolegu George Russella měl manko přes sedm desetin sekundy a z první části kvalifikace se neprobojoval poprvé od listopadu 2017, kdy v GP Brazílie boural.

"Bojoval jsem s vyvážením auta. Nejsme zdaleka tam, kde bychom chtěli být. Bohužel jsme zvolili špatné nastavení," uvedl Hamilton pro BBC. Russell skončil šestý. Do první desítky se dostali oba jezdci Alpine - Esteban Ocon byl pátý, Fernando Alonso o dvě příčky za ním.

Velká cena Saúdské Arábie se pojede v neděli od 19:00.

Kvalifikace na Velkou cenu Saúdské Arábie formule 1
1. Pérez (Mex./Red Bull)1:28,200
2. Leclerc (Mon./Ferrari)-0,025
3. Sainz (Šp./Ferrari)-0,202
4. Verstappen (Niz./Red Bull)-0,261
5. Ocon (Fr./Alpine)-0,868
6. Russell (Brit./Mercedes)-0,904
7. Alonso (Šp./Alpine)-0,947
8. Bottas (Fin./Alfa Romeo)-0,983
9. Gasly (Fr./AlphaTauri)-1,054
10. Magnussen (Dán./Haas)-1,388

Reklama