Hlavní obsah

Debutant Magnussen jezdí jako mazák. Pomohly mu počítačové hry, soudí Lauda

Praha

První dánský pilot, který se ve formuli 1 dostal na pódium. A ke všemu při svém debutu. Kevin Magnussen zazářil v Austrálii jako meteor. Po diskvalifikaci Ricciarda se posunul na konečné druhé místo. Stájový kolega Jenson Button postoupil na příčku třetí, takže stáj McLaren nasbírala nejvíc bodů do Poháru konstruktérů. „Prostě tomu nemůžu uvěřit. Je to pro nás jako vítězství. Cítím se tak trochu jako vítěz,“ jásal nadšený Magnussen.

Foto: Jason Reed, Reuters

Kevin Magnussen si při své premiéře ve formuli 1 vyjel se svým mclarenem druhou příčku.

Článek
Fotogalerie

Po loňské mizerné sezóně asi nikdo ve Wokingu nevěřil, že už v Austrálii se dostane jejich monopost na pódium. A už vůbec ne, že na něm stane debutant. Kevin Magnussen přiznal, že o takovém raketovém startu do kariéry jezdce F1 ani nesnil.

„Všichni jsme přes zimu tvrdě pracovali. Já navíc přišel do garáže v pozici nováčka, který nemá téměř žádné zkušenosti. Asi jsem ani nemohl žádat víc," vyznal se mladý dánský pilot, jehož otec Jan jezdil formuli 1 v devadesátých letech.

„Je to velký talent. A vzal to do svých rukou, což mě opravdu překvapilo. Je skvělé, že přišel a hned se postavil na pódium. I v sobotu v dešti mě udivilo, jak tento mladík jezdil," vysekl mu poklonu legendární Niki Lauda.

„Jeho příprava je perfektní. Děti často hrají počítačové hry a takovým dítětem byl zřejmě i Magnussen. Pravděpodobně hrával často, což mu pomohlo," dodal bývalý mistr světa.

McLaren vyzval na souboj Mercedes

Někdejšího šampióna série Formule Renault 3.5 samozřejmě chválí i ve vlastní stáji. „Zaznamenal neuvěřitelný víkend. Neudělal ani jeden špatný krok, jezdil jako vyzrálý a zkušený závodník. Jsem v úžasu, jak dobře pouze 21letý mladík zvládl tlak. Nebyl to jednoduchý víkend, protože podmínky představovaly výzvu. Zapůsobilo to na mě. Byl brilantní," řekl Éric Boullier, nový závodní ředitel McLarenu, pro Autosport.

McLaren se sice ujal vedení v Poháru konstruktérů, stáj ovšem uznává, že nejlepší je momentálně Mercedes. „Jsou velmi rychlí, jsou o jeden velký krok před námi," srovnává Boullier.

„Uděláme maximum. Chlapci odvedli brilantní práci, protože obě auta jsou na bodech, na dobrých bodech, a hlavně dokončili závod. Ale naším cílem je vést šampionát i po posledních závodech sezóny," vyhlásil Boullier.

Reklama

Související témata: