Hlavní obsah

Duo komentátorů F1 Eisele + Král o petici, která kvůli nim vznikla, tsunami nadšení i slovenštině v české televizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když televize Nova loni v říjnu oznámila koupi vysílacích práv na formuli 1, hned se na Slovensku rozjela petice, která žádala, aby stanice získala od konkurence i oblíbenou dvojici komentátorů Števo Eisele a Josef Král. O čtvrt roku později k dohodě skutečně došlo, a když to duo EisKing zveřejnilo na své show v Bratislavě, čtyři tisícovky diváků vybuchly nadšením jako na koncertu rockových hvězd. „Bylo to tsunami, které na pódium přiletělo,“ vzpomíná Eisele.

Foto: Nova Sport

Komentátoři F1 Josef Král (vlevo) a Števo Eisele.

Článek

Společně s Králem mluví v rozhovoru pro Sport.cz o svém pracovním seznámení, úspěchu formule 1 i jejich podcastu EisKing. A taky novinkách, které diváci uslyší v nové sezoně. Ta startuje už ve čtvrtek 29. února prvními tréninky v Bahrajnu.

V té petici mimo jiné stálo: „Števo Eisele není jen komentátor, je srdcem a duší formule 1 na Slovensku a v Česku.“ Jak vám to znělo?

Eisele: Bylo to silné, až emotivní. My jsme věděli už dřív, že ke změně vysílatele dojde, a každá změna znamená nejistotu. Otevřeně přiznám, že jsme byli nervózní, jak to bude, protože jednání s Novou probíhala last minute. Jsme profíci, takže to nebylo tak, že si potají během angažmá na Sport 1 a Sport 2 dojednáváme kšeftíky. Po posledním závodě v Abú Zabí jsme přijeli na druhou schůzku s Novou, kde jsme si podali ruce. Pak jsme se rozhodli se zveřejněním počkat týden do akce EisKing s Mikou Häkkinenem v Bratislavě.

A tam jste si museli připadat jako Rolling Stones, ne?

E: No… Říkal jsem si, že to tam dáme sobě i lidem jako vánoční dárek. Ale po narození mého syna jsem nikdy v životě nezažil takový příval energie a emocí, který nastal v moment oznámení, že budeme komentovat na Nova Sport. To bylo tsunami, které přiletělo na pódium. Když jsem se podíval na záznam, znovu jsem měl husinu a zimomriavky znovu, jen to bylo děleno deset oproti realitě. Moje baterka se dostala na sto procent a já se nemohl dočkat, až to na Nově rozbalíme s tím nadšeným profesionálním týmem.

Král: Já si teď vyhrnu košili, abyste viděl, že mám husí kůži, jen o tom mluvíme. Je potěšující, že za námi takto fanoušci stáli. Ale nebyli jsme si jistí, protože přesuny mezi jednotlivými korporáty nejdou dopředu nalajnovat. Měli jsme spoustu debat, jestli to budeme dělat na jiné televizi, jestli to budeme dělat, i když už nebudeme komentovat, protože jsme se nechtěli vzdát toho, co jsme tady celou dobu budovali. Naštěstí to nabralo rychle správný směr, byť zůstávala spousta otázek, jestli může na Nově komentovat Slovák s Čechem dohromady.

A evidentně může!

K: Zaplaťbůh! K tomu budeme komentovat ve třech ještě s Pavlem Fabrym a pomáhat nám bude i Jitka Poláková. Budeme mít diváky ve studiu, což bude další skvělý element, že nebudeme sedět sami zavření v nějaké budce. Na Sport 1 a 2 byla F1 po těch letech etablovaná a naráželo to, že už projekt nechtěli rozvíjet. Najednou jsme přišli sem a poznali lidi, kteří F1 neberou jako práci. Oni formuli milují. Takže jsme tady šťastní, i když jsme ještě nezačali.

Foto: Nova Sport

Kvartet formulových komentátorů TV Nova: Pavel Fabry, Jitka Poláková, Josef Král a Števo Eisele (zleva).

Na začátku je každý vztah krásný, ne?

E: Pro nás je ale F1 srdcová záležitost a cítit podporu fanoušků je opravdu to nejvíc. Komentujeme spolu 11 let a tu lásku k F1 se snažíme zprostředkovat co nejblíž lidem, ať už skrz televizní přenosy či živé eventy. Přátelství, které se mezi námi a lidmi vytvořilo, je úžasně silné a pro mě osobně neuvěřitelně zavazující. Ale není to tak, že si pohladím spokojeně břicho, protože chceme produkt pořád posouvat. A na Nově jsme se potkali. Řekli jsme jim náš návrh, oni hned odpověděli: Ano, tak to chceme dělat. Kolikrát jsme si Pepou už říkali, že nám to neprojde. Že je to moc. Technici sice zvedli obočí, co jsme to zase vymysleli, ale… Bude to absolutní pecka. Takový servis pro fanouška, jaký bude na Nova Sport 5, široko daleko v regionu nikdo nenabízel, ani ORF či RTL.

Vy vedle komentování máte i úspěšný projekt EisKing. Ten původně vznikl jako jakýsi pozávodní podcast, dnes s ním vyprodáváte velké sály až haly. Čekali jste to, kam až se vše posune?

E: Ne!

K: Nikdy.

Formule 1 na Nově
Po deseti letech se vrací přenosy z F1 na Novu, která je umístila na placený kanál Nova Sport 5. Komentovat bude trio Števo Eisele, Josef Král a Pavel Fabry, Jitka Poláková se bude starat o sociální sítě a bude prostředníkem mezi diváky a komentátory. Pět Velkých cen (Monako, Las Vegas, Rakousko, Ázerbájdžán, Maďarsko) budou komentovat z místa, na dalších pět závodů vyrazí reportér s kameramanem. Nova bude vysílat všechny tréninky, kvalifikace i závody doprovodných sérií F2, F3 a dalších.

Takže co stojí za úspěchem?

E: Základní DNA EisKingu je naše přátelství. My se za 11 let nepohádali, přitom bylo mnoho vypjatých situací, protože ne všechno se podvedlo. Což je ale normální proces učení. Prvotní myšlenka EisKingu byla, že přineseme fanouškům něco, co nás samotné zajímá a co jsme prožili. Opravdu jsme neřešili, zda to bude sledovat 50 lidí, pět nebo 50 tisíc. A neřešíme to i teď, protože kdyby nám začaly lítat bankovky před očima, tak je to úplně špatně. Mě na F1 fascinuje, že je jako New York, taky nikdy nespí. Pořád se něco děje a je důležité si vychutnávat tu radost každou odkomentovanou Velkou cenou. Mnohdy mi lidi říkají, že pátkové tréninky určitě nějak odkvákám, protože to nikdo moc nesleduje. Naopak! Páteční tréninky sledují hardcore fanoušci, kde musíte být dokonale připravení.

Jak to děláte?

E: Jsem asi jeden z mála komentátorů, který si chystá scénář, takovou hierarchii, co budeme řešit během tréninků. A jsem pořád šokovaný ze studnice Pepových vědomostí, jak on to dokáže fantasticky popsat. Za to mu moc děkuji. A věřte, že spolupracovat s přáteli na tom, co vás nejvíc baví, je dream job – vysněná práce.

K: Podle mě je klíčová upřímnost. Jdeme za tím, co nás baví, co nás zajímá. Cílem není dělat populistická témata, ale dělat to soustavnou poctivou prací. Když se ohlédnu, kolik videí jsme udělali, tak nic z toho není balast! Na většinu věcí jsme hrdí, což se nám vrací. Nemáme hejtry, že by nám lidé nadávali – ano, výjimky se najdou – ale není to tak, že by nám polovina fanoušků nemohla kvůli vyřčeným blbostem přijít na jméno. Lidsky jsme sedli, navzájem se dobře doplňujeme a jdeme v projektu stejným směrem. A je to pořád stejně zábavné, ať jsme to dělali pro 50 lidí, nebo teď, když se postavíte na pódium a čtyři tisíce lidí začnou jásat, protože jsme oznámili, že budeme komentovat na Nova Sport. To je brutální. To nadšení nás žene dál, takže chcete pořád víc. Ne co se počtu lidí týká, ale chceme to dělat na podobné úrovni jako největší televize na světě, byť rozpočet máme neporovnatelný.

Jsem přesvědčený, že kdyby měl Pepa britský pas, tak by byl hvězdou Sky Sports. Jeho znalosti a to, jak srozumitelně dokáže vysvětlit složitou situaci či nehodu, jsou absolutně světové
Števo Eisele

Josefe, vy jste s komentováním začínal paradoxně na Slovensku. Proč?

K: Úplné začátky byly na Nově, ale to jsem se tak ve dvanácti, třinácti mihl ve studiu F1. Pak se to ale přesunulo na Slovensko, protože na Markíze hledali experta. A právě Števo…

E: … nech to říct mě! Dostal jsem tip, že existuje Josef Král, jehož jméno jsem evidoval, neboť byl na nováčkovských testech F1, ale netušil jsem, jak vypadá a jak mluví. Takže jsem jeho jméno naťukal na YouTube, kde na mě ovšem vyskočilo brutálně vulgární video jakéhosi jeho jmenovce. Tak to bude terno, řekl jsem si. Nicméně jsem mu zavolal, domluvili jsme se, že to vyzkoušíme. Prvním závodem byla Velká cena Malajsie 2013. A hned to mezi námi cvaklo jak v romantických filmech. Teď už nás čeká dvanáctá sezona.

K: Števo mi na začátku psal slova, která nemám používat. Nasměroval mě, že jsem se dostal i hlasovým projevem někam jinam. Snad už nezním jen jako závodník, který kroutí volantem a občas řekne něco chytrého, ale že už se dokážu i smysluplně vymáčknout.

E: Dost skromnosti! Jsem přesvědčený, že kdyby měl Pepa britský pas, tak by byl hvězdou Sky Sports. Jeho znalosti a to, jak srozumitelně dokáže vysvětlit složitou situaci či nehodu, jsou absolutně světové a já jen zopakuji, že jsem strašně šťastný za naše přátelství.

Jsem ještě z generace, která v televizi pravidelně slýchala slovenštinu a třeba taková kriminálka Dempsey a Makepeaceová mi s pozdějším českým dabingem zněla strašně. Nicméně v poslední době se v Česku dabují i česko-slovenské pohádky. Jste rád, že třeba i díky vám slovenštinu lidi zase slýchají?

E: Já bych nerad do toho projektu vnášel jakýkoliv druh nacionalismu. I NHL má na Nova Sport česko-slovenský komentář. Spíš mi lichotí, že nás čeští fanoušci mají rádi.

K: EisKing byl vybudovaný na československých základech. Televize se po rozdělení separovaly, my to ale máme půl na půl. I fanoušci mají tendenci se spojit.

Spíš jsem to myslel v duchu, že když na České televizi začala tradiční pořad Objektiv moderovat Slovenka, určitá skupina diváků se nad tím pozastavovala.

K: Žijeme v době názorů, každý nějaký má. Co jsem se naučil za 20 let v médiích, že se nedá zavděčit každému, a při komentování to platí obzvlášť. Každému vyhovuje něco jiného, ale nás zdobí autenticita. Kdybychom si vytáhli pásky z toho roku 2013, tak je to z 95 procent podobné. Je třeba být sám sebou. Podívejte, jakou popularitu v Česku získala Adéla Vinczeová Banášová, Maroš Kramár je tu pečený vařený, takže ještě mám co dohánět. Usmívám se, protože mi občas naskakují česká slovíčka, ale nechci mluvit jako jeden nejmenovaný pán z politiky. Ještě jednu věc bych rád dodal.

Jakou?

E: Rozhodně v EisKingu nejsme dokonalí. Vyměnili jsme při našich streamech 12 různých mikrofonů, občas nám vysílání spadlo, z čehož jsme byli nešťastní. Ale nezastavilo nás to. Pamatuji si, jak jsme do legendární Lucerny dotáhli na show monopost Force India. A pak když jsme v Bratislavě měli Davida Coultharda, který přiletěl jen kvůli nám. Po akci jsem stál opřený u mě v garáži a říkal Pepovi: Co dál? Trvalo to do následujícího rána, než jsme zase začali vymýšlet něco nového. Setkáváme se s fanoušky na okruzích, už teď se nemohu dočkat závodů v Rakousku a Maďarsku. Spojujeme komunitu, spojujeme sportovní Česko-Slovensko. Máme nulovou toleranci k hejtrům, nesnášenlivosti a vulgaritám. A jsem přesvědčený, že to přilákalo slušné fanoušky, děvčata. Cítí se u nás bezpečně.

Formule 1 zažívá v posledních letech vzkříšení. Jak moc k tomu přispěla série Drive to Survive, kterou dává Netflix?

K: Byla to věc, kterou F1 potřebovala. Byla zkostnatělá a já ji přirovnával ke korporátu. Nikoho k sobě nepustili, sociální sítě za Bernieho Ecclestonea nebyly, sami si zavírali dveře k tomu hezkému. 80 procent fanoušků zajímá zákulisí, příběhy pilotů, nechtějí jen koukat, že někdo jede v červeném či oranžovém autě dokola. To Netflix lidem poskytl. Ať už to byli diváci, kteří zlomili po dominancích nad formulí 1 hůl. Nebo jsou to mladí fanoušci, protože publikum celkově omládlo. Jenže kdyby závody nebyly samy o sobě pěkné, nebyla tam ta show, tak na ně navzdory Netflixu nikdo nekouká. F1 to uchopila dobře. Veze se to na krásné vlně a my se s tím vezeme snad také, byť EisKing vznikl za časů absolutní dominance Hamiltona.

E: Hodně lidí si myslí, že si to F1 objednala u Netflixu. Ne! Netflix platí velké peníze, aby mohli natáčet. První sérii ignorovalo Ferrari, Mercedes, protože si mysleli, že je to blbost, a teď jsou všichni rádi, když se v sérii objeví. Dám vám tvrdá data. Za pět let se televizní sledovanost zvýšila o třetinu. Publikum z průměrného věku 36 let spadlo na 32, což je absolutní unikát. Když se podíváte na NBA, tak tam je průměr 42 roků, v NHL 49 let a NFL 53 let.

Števo, vy jste rovněž komentoval fotbal. Uslyšíme vás na Nově i u fotbalových přenosů?

E: Přirozeně jsem se musel vzdát na Sport 1 komentování slovenské reprezentace i evropských pohárů. Před pár lety jsem komentoval Ligu mistrů, ale jsem absolutně přesvědčený, že na Nova Sport jsou špičkoví chalani na fotbal. Nemám ambici jim do toho kafrat a coby vedoucí projektu F1 se budu absolutně soustředit na ni.

Reklama

Související témata:
Josef Král (závodník)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.