Hlavní obsah

Zaděláno na drama! Kvalifikaci na závěrečnou Grand Prix Abú Zabí vyhrál Verstappen, Hamilton druhý

Kvalifikaci na závěrečnou Velkou cenu Abú Zabí formule 1 ovládl nizozemský pilot Max Verstappen z Red Bullu. Svého hlavního rivala v boji o titul Lewise Hamiltona porazil o 371 tisícin sekundy. Úřadující světový šampion z Mercedesu obsadil druhou příčku, třetí skončil Lando Norris z McLarenu.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Kvalifikaci na závěrečnou Grand Prix Abú Zabí F1 vyhrál Max Verstappen z Red Bullu

Článek

"Je to skvělý pocit. Do kvalifikace se nám podařilo vylepšit vůz a mám z tohohle výsledku hroznou radost. Přesně tohle jsme si přáli, ale s formou Mercedesu to nebylo vůbec snadné. Už se těším na nedělní závod, který bude úplně nejdůležitější," řekl po dojezdu před televizními kamerami Verstappen.

Čtyřiadvacetiletý Verstappen získal letos desátou pole position a dvacátou v kariéře. Nejrychlejší čas 1:22,109 zajel hned v úvodu třetí části kvalifikace. Vytáhlo ho k němu i jeho týmový kolega Sergio Pérez, který ho vyvezl za sebou, a pomohl mu tak díky slip streamu k větší rychlosti. Ačkoliv vítěz třetího tréninku Hamilton se snažil v závěru manko smazat, nepodařilo se mu to.

"Max zajel výtečné kolo. S tímhle časem jsme se nemohli vůbec měřit. V tréninku to vypadalo dobře, ale na ten jeho fantastický výkon ze třetí kvalifikace jsme nemohli nijak odpovědět. Snad se nám to povede alespoň v závodě. Stojíme pořád v přední řadě, oba máme jiné pneumatiky a je dobře, že víme, kde je," uvedl Hamilton.

Mezi oběma piloty v neděli vygraduje bitva o titul. Verstappen s Hamiltonem se před finále sezony dělí o vedení v šampionátu se shodným počtem 369,5 bodu. Nizozemskému jezdci ale k premiérovému titulu stačí, aby jeho britský soupeř nezískal v Abú Zabí více bodů než on. Při rovnosti by totiž ve prospěch Verstappena rozhodl větší počet vítězství v sezoně (9:8).

Hamilton, jenž vyhrál tři poslední závody v Brazílii, Kataru a Saúdské Arábii, útočí na pátý mistrovský titul za sebou a osmý celkově. Tím by se osamostatnil od legendárního Michaela Schumachera v pozici nejúspěšnějšího pilota všech dob.

"S oběma druhy pneumatik jsem se cítil na trati dobře. Večer už ale bylo chladněji, takže to s těmi měkkými bylo asi snazší. Uvidíme, jak se nám bude v neděli dařit. Důležitý bude start a potom už se pokusíme jet si svůj závod, co nejlépe to půjde. Uvidíme, jak to dopadne," řekl Verstappen.

Ve Velké ceně Abú Zabí se rozloučí s kariérou Fin Kimi Räikkönen. Světový šampion z roku 2007 jezdící v týmu Alfa Romeo odstartuje do rekordního 349. podniku v F1 z osmnácté pozice.

Velká cena Abú Zabí začne v neděli ve 14:00 SEČ.

Kvalifikace na Velkou cenu Abú Zabí, závěrečný závod mistrovství světa vozů formule 1:.
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:22,109
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,371
3. Norris (Brit./McLaren) -0,822
4. Pérez (Mex./Red Bull) -0,838
5. Sainz (Šp./Ferrari) -0,883
6. Bottas (Fin./Mercedes) -0,927
7. Leclerc (Mon./Ferrari) -1,013
8. Cunoda (Jap./AlphaTauri) -1,111
9. Ocon (Fr./Alpine) -1,280
10. Ricciardo (Aus./McLaren) -1,300

Reklama

Související témata: