Hlavní obsah

Předčasně ukončenou kvalifikaci na GP Monaka F1 vyhrál domácí Leclerc

Aktualizováno

Kvalifikaci na Velkou cenu Monaka vozů formule 1 vyhrál domácí jezdec Charles Leclerc z Ferrari před týmovým kolegou Carlosem Sainzem. Třetí byl Sergio Pérez z Red Bullu, který v závěru havaroval a po jeho nehodě byla kvalifikace předčasně ukončena. Úřadující mistr světa a aktuální lídr šampionátu Max Verstappen odstartuje ze čtvrté příčky.

Foto: Christian Bruna, Reuters

Charles Leclerc z Ferrari v kvalifikaci na Velkou cenu Monaka.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Leclerc získal ve svém rodném městě čtrnáctou pole position v kariéře, pátou v této sezoně a třetí za sebou. V domácím závodě zaútočí na páté vítězství v F1 a třetí v tomto ročníku. V Monaku se pokusí prolomit i své osobní nezdary, neboť zde ani jednou z předchozích tří závodů nedojel do cíle.

Pilot Ferrari se může vrátit do čela průběžného pořadí šampionátu, na vedoucího Verstappena ztrácí šest bodů. V letošní sezoně zatím vítězil jen on a právě Verstappen, který má na svém kontě o dva triumfy více.

Foto: Christian Bruna, ČTK/AP

Charles Leclerc v Monaku.

Leclerc zajel v úzkých uličkách své nejrychlejší kolo za 1:11,376 hned v úvodu třetí části kvalifikace. Výborně rozjetý čas měl také v závěru, ale poté co hned za ním havaroval před vjezdem do tunelu Pérez, byla kvalifikace přerušena a ukončena. Do stojícího Péreze ještě narazil Leclercův týmový kolega Sainz, oba jezdci byli zdravotně v pořádku.

Ferrari získalo kvalifikační double podruhé v sezoně. Podobný počin se povedl italské stáji v Miami. Leclerc vyhrál kvalifikaci v Monte Carlu také v minulé sezoně, tehdy však v závěru havaroval a kvůli potížím s převodovkou do závodu neodstartoval.

Povedeným časem se prezentoval také Lando Norris z McLarenu, který skončil pátý. Piloti Mercedesu George Russell a Lewis Hamilton obsadili šesté, respektive osmé místo.

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Sergio Pérez z Red Bullu během kvalifikace na Velkou cenu Monaka

Již v první části skončili Pierre Gasly z Alpha Tauri nebo Lance Stroll z Aston Martinu. Oba piloti doplatili mimo jiné na potíže Júkiho Cunody, kvůli kterým byla kvalifikace přerušena a v závěru se již nestačili na rozdíl od svých rivalů zlepšit.

Velká cena Monaka začne v neděli v 15:00.

Kvalifikace na Velkou cenu Monaka, závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Leclerc (Mon./Ferrari) 1:11,376,
2. Sainz (Šp./Ferrari) -0,225
3. Pérez (Mex./Red Bull) -0,253
4. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,290
5. Norris (Brit./McLaren) -0,473
6. Russell (Brit./Mercedes) -0,736
7. Alonso (Šp./Alpine) -0,871
8. Hamilton (Brit./Mercedes) -1,184
9. Vettel (Něm./Aston Martin) -1,356
10. Ocon (Fr./Alpine) -1,671

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint