Hlavní obsah

Ferrari kvůli honu na Alonsa utratí milióny navíc

MAGNY COURS

Po vítězství Michaela Schumachera v Indianapolis vycítila stáj Ferrari šanci zasáhnout ještě do boje o titul mistra světa formule 1 a rozhodla se kvůli stíhání Fernanda Alonsa sáhnout hluboko do kapsy. Před nadcházející Velkou cenou Francie navýšila italská automobilka rozpočet týmu o dalších 20 miliónů eur.

Článek

Spolu s platem německé hvězdy ve výši 40 miliónů a dalšími náklady se celková částka vyšplhá na více než 400 miliónů eur, což je podle agentury SID rekordní částka v historii firmy. Díky tomu vyrukuje Ferrari v Magny Cours s kompletně vylepšeným monopostem, který bude mít o 20 koní silnější motor. Nový výkon činí 775 koní.

Před dvěma týdny v USA Schumacher přerušil Alonsovu sérii čtyř vítězství a před jedenáctým závodem sezóny snížil Španělův náskok v čele šampionátu na 19 bodů. Nyní německý pilot tuší velkou šanci ukrojit z rozdílu další část, protože v Magny Cours se může pochlubit unikátní bilancí sedmi vítězství.

Nastane stíhací jízda

"Chceme předvést ve druhé polovině sezóny stíhací jízdu. Devatenáct bodů se dá dotáhnout, o tom jsem přesvědčen. Jsme odhodláni bojovat o titul," prohlásil Schumacher, velký fotbalový fanoušek, který se po skončení mistrovství světa v Německu může zase naplno věnovat své profesi. V případě úspěchu by sedminásobný šampion po stopadesáté v kariéře vystoupil na stupně vítězů.

Šéf Ferrari Jean Todt tvrdí, že změny na voze nebudou mít zase takový význam na výkon. Navíc očekává, že zlepšení předvede také Renault. "Doma ve Francii nebudou chtít prohrát," konstatoval.

Velká motivace Francouzů

Alonso by mohl obhajobou vítězství zkompletovat letošní hattrick v "domácích" závodech. Už vyhrál v rodném Španělsku a v Británii, kde žije. Před přestupem do McLarenu pojede ve Francii v barvách Renaultu naposledy.

"Francouzští kluci v týmu mají mimořádnou motivaci a jsou ohromně natěšení. Kvůli nim chci uspět a vyhrát pro náš tým i naše francouzské partnery Michelin a Elf," uvedl mistr světa, který v Indianapolisu dojel pátý a poprvé po 15 závodech chyběl na medailových pozicích. Přišel tak o šanci zaútočit na Schumacherův rekord 19 umístění na pódiu za sebou.

Jako jediný však Alonso bodoval ve všech letošních závodech, navzdory svému náskoku je ale zatím opatrný. "Před Indy jsem vyhrál čtyřikrát a říkal, že o titulu není rozhodnuto, a znělo to pesimisticky. Teď vedu o 19 bodů a není důvod být pesimistou," konstatoval. Renault by doma rád oslavil stoleté výročí svého vítězství v historicky první Grand Prix, které pro tým vybojoval v roce 1906 v Le Mans Maďar Ferenc Szisz.

Reklama

Související témata: