Hlavní obsah

Ferrari opět slaví, Leclerc vládl v Austrálii. Verstappen do cíle nedojel

Aktualizováno

Monacký pilot Charles Leclerc z týmu Ferrari ovládl Velkou cenu Austrálie F1 a navázal tak první místo z Bahrajnu a druhou pozici ze Saúdské Arábie. Dál tak vévodí průběžnému pořadí šampionátu, náskok v čele navýšil na 34 bodů. Pilot Ferrari využil v Melbourne odstoupení svého týmového kolegy Carlose Sainze a úřadujícího mistra světa Maxe Verstappena z Red Bullu. Na druhé příčce dokončil závod Sergio Pérez, třetí skončil George Russell, který získal první stupně vítězů v Mercedesu a posunul se na druhé místo průběžného pořadí.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Vítěz Velké ceny Austrálie F1, Charles Leclerc, slaví se svým týmem druhou výhru v sezóně.

Článek

"Jsou za námi teprve tři závody, takže je těžké přemýšlet o šampionátu. Máme ale velmi silný a spolehlivý vůz. Doufám, že to tak bude pokračovat a budeme mít dál šanci na titul. Po těch dvou letech, které byly složité, se konečně mohu usmívat. Je skvělé být zpět na těchto příčkách," řekl před televizními kamerami Leclerc. Rodák z Monte Carla vyhrál letos podruhé a počtvrté v kariéře. Získal také bonusový bod za nejrychlejší kolo.

Naopak jeho stájový kolega Sainz, který vstupoval do závodu z druhé příčky MS, dostal po nevydařeném startu smyk, uvízl ve štěrku a musel odstoupit.

Verstappen držel druhou pozici, 21 kol před koncem se ale začalo z jeho vozu kouřit a Nizozemec jej odstavil. Obhájce titulu nedokončil kvůli technickým potížím druhý závod z dosavadních tří v sezoně. Do cíle nedojel ani v úvodní GP Bahrajnu a propadl se v pořadí MS na šesté místo. Na Leclerca ztrácí už 46 bodů.

"Ztrácíme a na boj o titul teď nechci vůbec myslet. Chci jen dokončovat závody. Je to frustrující a neakceptovatelné. Pokud chcete bojovat o titul, tyhle věci se vám nemohou stávat," zlobil se Verstappen.

Podle týmového šéfa Christiana Hornera se Red Bull musí na důvody odstoupení detailně podívat. "Zatím nevíme, v čem byl problém. Na motor to nevypadá, spíše šlo o únik paliva. Ta frustrace je pochopitelná. Rychlost Ferrari byla navíc dnes někde jinde," uvedl Horner.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Mistr světa F1 Max Verstappen předčasně skončil na Velké ceně Austrálie.

Velká cena Austrálie se vrátila do šampionátu po třech letech. Předchozí dva ročníky se neuskutečnily kvůli covidové pandemii. Trať Albert Park navštívil během víkendu rekordní počet 420 tisíc fanoušků a závod se stal nejsledovanější sportovní událostí v australské historii.

Vítěz kvalifikace Leclerc udržel vedení i o po startu a jeho tempu ostatní rivalové nestačili. Po odstoupení Sainze vyjel safety car vyjel na trať také ve 23. kole, kdy havaroval Sebastian Vettel z Aston Martinu. Čtyřnásobný mistr světa, který vynechal první dva závody kvůli pozitivnímu testu na koronavirus, završil nepovedený víkend, během nějž měl v trénincích technické potíže a nehodu. Zpomalené fáze závodu využil Brit Russell, který si stihl vyměnit pneumatiky a vrátil se na třetím místě.

Vedoucímu Leclercovi sice restart nevyšel podle představ, přesto udržel po těsném souboji Verstappena za sebou. V 39. kole navíc začal nizozemský jezdec zpomalovat a dostal pokyn z boxů, aby svůj Red Bull odstavil. Z vozu se posléze začalo kouřit a bylo třeba ho uhasit.

Leclerc si dojel v poklidu pro vítězství s náskokem přes dvacet sekund před Pérezem. Třetí Russell z Mercedesu udržel v závěru za sebou týmového kolegu a krajana Lewise Hamiltona. "Dnes jsme těžili ze smůly a neštěstí ostatních. Měli jsme dvakrát štěstí, ale bereme to. Tvrdě pracujeme, abychom se vrátili na špici. Stát na pódiu je úžasné," dodal Russell.

Velká cena Austrálie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Melbourne:
1. Leclerc (Mon./Ferrari) 1:27:46,548
2. Pérez (Mex./Red Bull) -20,524
3. Russell -25,593
4. Hamilton (oba Brit./Mercedes) -28,543
5. Norris (Brit./McLaren) -53,303
6. Ricciardo (Austr./McLaren) -53,737
7. Ocon (Fr./Alpine) -1:01,683
8. Bottas (Fin./Alfa Romeo) -1:08,439
9. Gasly (Fr./AlphaTauri) -1:16,221
10. Albon (Thaj./Williams) -1:19,382.
Nejrychlejší kolo: Leclerc.
Průběžné pořadí MS (po 3 z 22 závodů):
1. Leclerc 71
2. Russell 37
3. Sainz (Šp./Ferrari) 33
4. Pérez 30
5. Hamilton 28
6. Verstappen 25
7. Ocon 20
8. Norris 16
9. Magnussen (Dán./Haas) a Bottas oba 12.
Pohár konstruktérů:
1. Ferrari 104
2. Mercedes 65
3. Red Bull 55
4. McLaren 24
5. Alpine 22
6. Alfa Romeo 13
7. Haas 12
8. AlphaTauri 10
9. Williams 1.

Reklama

Související témata: