Hlavní obsah

Máte trenýrky? A můžeme je vidět? FIA chce v F1 kontrolovat piercing i spodní prádlo jezdců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Formule 1 má od letošní sezony dvojici nových ředitelů závodů, kteří se rozhodli být mnohem striktnější v dodržování "nenápadných" předpisů. A tak Niels Wittich, jeden z nových direktorů, teď v Austrálii piloty F1 postrašil, že jim už nebude tolerovat během závodu nošení řetízků či piercingů a kontrolovat chce rovněž spodní prádlo!

Foto: Sport.cz

Lewis Hamilton.

Článek

Ne, nejedná se o nějaký opožděný aprílový žertík, neboť vedle kombinézy musí i ostatní oblečení (rukavice, spodní prádlo, kukla, ponožky, boty) závodníka být homologované a splňovat všechny bezpečnostní náležitosti, tedy především být z nehořlavého materiálu. Jenže spodní prádlo někteří piloti nosí kvůli pohodlí "civilní", tedy bez potřebného štemplu.

Před čtyřmi lety za podobný prohřešek dostal Lucas di Grassi pokutu 10 tisíc eur, protože v závodě formule E neměl ohnivzdorné spodky. Teď - i vzhledem k dva roky staré pekelné nehodě Romaina Grosjeana - se budou pečlivěji kontrolovat také piloti v F1.

Když to Wittich jezdcům při jejich brífinku před Velkou cenou Austrálie zmiňoval, stala se z toho poněkud školní taškařice dospělých mužů. Však i Christian Horner, šéf stáje Red Bull, s úsměvem říkal: "Já určitě nebudu kontrolovat trenky našich jezdců. To je úkol týmového manažera a dostal jsem od něj spolehlivé informace, že naši piloti chodí naostro. Tak jim to snad nebude dělat problémy."

Naostro to ale dle pravidel taky nejde, takže vážněji přidal, že rozhodnutí rozumí.

Mimochodem zůstaneme-li v motorsportu, pak spodní prádlo hodně řešil dakarský matador Josef Macháček, kterému nejvíc vyhovovaly dámské bavlněné kalhotky. Ty by ale směrnicemi FIA rovněž neprošly.

Komisaři z F1 se ale v Austrálii rozhodli zaměřit ještě na jednu věc, chtějí kontrolovat řetízky, prstýnky a piercingy pilotů, protože i ty jsou v kokpitu zakázány. Spekuluje se, že se k tomu odhodlali kvůli nehodě Micka Schumachera při kvalifikaci na nedávnou Velkou cenu Saúské Arábie. Mladý "Schumi" nosí řetízek a ten teoreticky mohl ztížit vyproštění jezdce.

I v jiných sportech si musí účastníci řetízky sundávat, zalepovat náušnice, čímž však především chrání protivníky. V F1 se ovšem při tvrdých nárazech může prstýnek na ruce či náušnice v obočí proměnit v ostrý nůž.

A jde-li o piercing, tak jeho striktní kontrolování by pro změnu mohlo cílit na Lewise Hamiltona, protože sedminásobný šampion F1 skutečně někdy připomíná ozdobený vánoční stromeček. Však Brit v pátek na tiskové konferenci vtipkoval: "Mám určité piercingy, které nemůžu dát dolů, moc lidí ale o nich neví."

Pak se začal smát a přidal: "Dělám si srandu. Toto pravidlo je tady odjakživa, platí a není to nic nového."

Přičemž následovala slovní přestřelka s vedle sedícím Maxem Verstappenem, jenž tvrdil: "Kdybych nosil šperky, byl bych moc těžký, takže to u mě není možné." Současná F1 totiž znovu bojuje s váhou a týmy trápí nadlimitní váha vozů. Ovšem Hamilton namítal: "Kamaráde, vždyť vím, že máš propíchnuté bradavky!"

"Už je zase chceš vidět?" ptal se Verstappen.

Jenže žertovná scénka se možná už před zítřejším závodem změní v realitu a komisaři skutečně budou zkoumat, co nosí jezdci pod kombinézou.

Reklama

Související témata:
Piercing