Hlavní obsah

Formule 1 odstartuje netradičně dvěma závody v sobotu. Může za to ramadán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvykle se jako „dezert“ servíruje v neděli odpoledne, jenže tentokrát se hned dvakrát po sobě odjedou závody formule 1 v sobotu. Za netradičním startem nové sezony může islámský svátek ramadán, který sice začíná až v neděli 10. března, jenže ovlivňuje už o tomto víkendu Velkou cenu Bahrajnu a následně i klání v Saúdské Arábii.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Španěl Carlos Sainz z Ferrari při nedávných testech F1 v Bahrajnu

Článek

Říká se, že všechno souvisí se vším, a tak i dva sobotní závody F1 mají spojitost. Kvůli ramadánu se musela o jeden den vpřed posunout Velká cena v Saúdské Arábii, která by se jinak jela právě v neděli 10. března. A jelikož pravidla Mezinárodní automobilové federace FIA stanoví, že mezi jednotlivými závody F1 musí být minimálně týden, tak se následně na sobotu přesunul i samotný start sezony v Bahrajnu.

Program tu odstartuje čtvrtečními tréninky, v pátek přijde na řadu kvalifikace (17:00) a v sobotu od 16 hodin i samotný závod. Přímé přenosy vysílá Nova Sport 5.

Sobotní závody F1 bývaly v posledních čtyřech dekádách zapovězenou záležitostí, loni se ale zavedené pořádky změnily. V Las Vegas se závodilo a bude závodit v sobotu, aby zdejší půlnoční klání šlo v Evropě v televizi v neděli ráno. Kdyby se Velká cena konala tradičně v neděli, Evropa i Asie by měla už pracovní den. Předtím se v sobotu jelo naposledy v roce 1985 v Jihoafrické republice.

Las Vegas pak bylo 75. závodem, který se uskutečnil v sobotu. Letos tak přibudou další tři.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Miami - kvalifikace na sprint dnes 22 : 30
20240503T22 : 30:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.