Hlavní obsah

Formule 1 po letech nezačne v Austrálii, ale v Bahrajnu

ŘÍM

Zahajovacím závodem příštího ročníku mistrovství světa formule 1 bude 12. března Velká cena Bahrajnu. Pořadatelé závodu v Manámě převezmou roli "startérů" od Austrálie, kde šampionát začínal pravidelně od roku 1996. Stejně jako letos bude mít seriál devatenáct dílů. Kalendář pro rok 2006 po zasedání v Římě zveřejnila automobilová federace FIA.

Článek

Australané se o vstupní závod tentokrát neucházeli, naopak žádali FIA o přeložení termínu kvůli kolizi s Hrami britského společenství. Melbourne přijde na řadu jako třetí v pořadí 2. dubna.

"Bereme to jako obrovskou výhodu a příležitost dokázat své organizační a technické schopnosti," uvedl generální manažer okruhu v Bahrajnu Martin Whitaker podle agentury Reuters. V Manámě se po předloňské premiéře pojede Velká cena teprve potřetí v historii.

Šampion bude znám nejpozději 22. října, kdy je na programu Velká cena Brazílie, jejíž termín však zatím jako jediný ještě není oficiálně potvrzen.

Počet závodů se oproti letošku nezměnil, třebaže se v průběhu sezony spekulovalo jak o rozšíření kalendáře o dvacátou GP, tak i o zúžení počtu závodů na někdejších sedmnáct. Žádný z podniků ale vyřazen nebyl, i když v sezoně byla ohrožena po skandálním průběhu v Indianapolisu například americká Velká cena.

Kalendář pro sezónu 2006:
12. března:VC Bahrajnu (Manáma)
19. března:VC Malajsie (Kuala Lumpur)
2. dubna:VC Austrálie (Melbourne)
23. dubna:VC San Marina (Imola)
7. května:VC Evropy (Nürnburgring)
14. května:VC Španělska (Barcelona)
28. května:VC Monaka (Monte Carlo)
11. června:VC Británie (Silverstone)
25. června:VC Kanady (Montreal)
2. července:VC USA (Indianapolis)
16. července:VC Francie (Magny Cours)
30. července:VC Německa (Hockenheim)
6. srpna:VC Maďarska (Budapešť)
27. srpna:VC Turecka (Istanbul)
10. září:VC Itálie (Monza)
17. září:VC Belgie (Spa)
1. října:VC Japonska (Suzuka)
8. října:VC Číny (Šanghaj)
22. října:VC Brazílie (Sao Paulo)

Reklama

Související témata: