Hlavní obsah

Hořící brzdy a Verstappen v Austrálii po dvou letech zase nedojel. Triumfovalo tak Ferrari a „marod“ Sainz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Svět formule 1 po dvou letech znovu zažil závod, v němž Max Verstappen nebodoval a nedojel do cíle. A opět se tak stalo v Austrálii, kde musel tentokrát odstoupit kvůli zaseklé pravé brzdě a plamenům, které z ní šlehaly. V Melbourne tak triumfovalo Ferrari. Hrdinsky zvítězil Carlos Sainz, před pár dny ještě ve stavu nemocných, druhý byl Charles Leclerc. Třetí skončil Lando Norris z McLarenu.

Foto: Scott Barbour, ČTK/AP

Hořící vůz Maxe Verstappena v boxech Velké ceny Austrálie

Článek

Už první kolo naznačilo, že by to tentokrát nemuselo být podle obvyklého scénáře. Verstappen si sice po zhasnutí červených světel vedení udržel, jenže si nedokázal vytvořit dostatečný polštář, který by ho ochránil před použitím systému DRS jeho soků. A tak se ve druhém kole kolem něj přehnal Sainz. Verstappen se ho snažil držet, jenže skrz týmovou vysílačku si stěžoval, že „auto klouže a chová se divně“.

A přidal i ostřejší slovíčko.

Ve třetím okruhu se na zádi monopostu zjevil modrý kouř, který postupně sílil. „Kouř, kouř. Je tam i oheň u brzd,“ křičel následně Verstappen skrz rádio. V pátém kole, snad za minutu dvanáct, rychle zajel do boxů, kde mu explodovala pneumatika a z vozu z oblasti brzd vyšlehly plameny. Mechanici museli použít hasicí přístroj, Verstappen z vozu s naštváním vystoupil.

„Na začátku závodu se mi zasekla pravá zadní brzda. Pak to bylo, jako byste jeli se zataženou ruční brzdou,“ popsal Verstappen potíže.

Ten vyšel naprázdno po 43 závodech, ve kterých bodoval. Naposledy vypadl před dvěma lety právě v Austrálii. A v Albert Parku letos nedojel ani Lewis Hamilton.

Verstappenovy absence dokonale využil muž, který ještě na začátku týdne nevěděl, jestli tu bude startovat. Carlos Sainz totiž před 14 dny absolvoval operaci slepého střeva. Podle svých slov po návratu domů dlouho jen ležel v posteli a jakýkoliv pohyb ho bolel. Do Austrálie nakonec dorazil, uspěl v kvalifikaci, nicméně se obával, zda fyzicky vydrží celý závod.

Vydržel.

V polovině klání dokonce „sekal“ jedno rychlé kolo za druhým, ujížděl svému týmovému kolegovi Charlesi Leclercovi. A „double“ Ferrari udrželo také po druhé rundě zastávek. Do cíle se následně dojelo v módu virtuálního safety car, neboť George Russell vážně havaroval a „zatarasil“ část tratě. Je však v pořádku.

Po závodě tuto situaci dlouho řešili traťoví komisaři, neboť vinili před ním jedoucí Fernanda Alonsa z náhlého zpomalení, které Russella rozhodilo. Nakonec mu udělili penalizaci 20 vteřin a on se tak sesunul na osmé místo.

Sainze to však k cestě za výhrou nemohlo zastavit.

„Byl to skvělý závod, byť pro mě fyzicky náročný. Ale soustředil jsem se na své tempo i na to, abych šetřil pneumatiky. Jsem šťastný, protože je to divoký začátek sezony, úplná horská dráha. Je škoda, že Max odstoupil, mohli jsme mít zajímavý souboj o první místo,“ řekl Sainz. A zažertoval: „Asi doporučím i ostatním jezdcům, aby si nechali apendix odstranit.“

Foto: Asanka Brendon Ratnayake, ČTK/AP

Vítězné selfie pilotů Ferrari Carlose Sainze (vlevo) a Charlese Leclerca

Pro Sainze to byl třetí triumf v kariéře, zároveň přišel v sezoně, kdy se s Ferrari loučí, protože ho na konci ročníku vystřídá Lewis Hamilton. „Carlos měl neuvěřitelný víkend. Jsem za něj šťastný a taky za tým, že jsme tu získali první dvě pozice,“ uvedl v cíli Leclerc.

V celkovém pořadí stále vede Verstappen s 51 body, druhý je Leclerc (47), třetí Pérez (46) a čtvrtý Sainz (40).

Velká cena Austrálie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Melbourne:
1. Sainz (Šp./Ferrari) 1:20:26,843
2. Leclerc (Mon./Ferrari) -2,366
3. Norris (Brit./McLaren) -5,904
4. Piastri (Austr./McLaren) -35,770
5. Pérez (Mex./Red Bull) -56,309
6. Stroll (Šp./Aston Martin) -1:33,222.
Nejrychlejší kolo:
Leclerc
Průběžné pořadí MS (po 3 z 24 závodů):
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 51
2. Leclerc 47
3. Pérez 46
4. Sainz 40
5. Piastri 28
6. Norris 27
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 97
2. Ferrari 93
3. McLaren 55
4. Mercedes 26
5. Aston Martin 25
6. Haas a Racing Bulls po 4

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články