Hlavní obsah

Další Verstappenův triumf. V Číně ale bylo na trati k vidění i safety car a spousta předjetí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

I pro Maxe Verstappena je teď ve formuli 1 něco poprvé. Připsal si premiérové vítězství ve Velké ceně Číny, která však měla v kalendáři pětiletou pauzu. Dobral se k němu znovu suverénní jízdou, když na okruhu v Šanghaji vedl od startu – a vyjma pár kol po dřívější zastávce v boxech – až do cíle. A nerozhodily ho ani dva výjezdy safety car. Ty naopak pomohly Lando Norrisovi (McLaren) k druhému fleku, třetí skončil Sergio Pérez (Red Bull). Šampionát vede Verstappen, Pérez je druhý.

Foto: Andres Martinez Casares, ČTK/AP

Max Verstappen si v Číně připsal své 58. vítězství v F1.

Článek

Už po sobotní kvalifikaci, v které jednoznačně vládl, spokojeně říkal: „S takovým náskokem před auty vzadu si určitě nemůžeme stěžovat.“ A v neděli to Max Verstappen jen potvrdil. Po startu vypálil, ustál atak Fernanda Alonsa, který se z třetí pozice dostal před druhého Sergia Péreze, avšak předjet i Nizozemce nedokázal. Ten naopak sešlápl plyn a vyšvihl skvělé úvodní kolo, díky kterému získal klíčový vteřinový náskok a „prchnul“ z detekční DRS zóny.

Alonso pak na druhé pozici vydržel pět kol, následně se před něj probil Pérez a o chvíli později i Lando Norris. Verstappen nabíral náskok, který se ovšem v polovině závodu vytratil, když kvůli odstavenému Bottasově vozu, vyjel safety car a pole se tak sjelo.

Restart Verstappen zvládl bez potíží, zato „juniorku“ stáje Red Bull, tedy tým RB při něm potkala pohroma. Lance Stroll napálil před sebou jedoucího Daniela Ricciarda, který mu logicky skrz vysílačku nadával. O chvíli později pak Kevin Magnussen trefil Júki Cunodu, jenž jen hlásil: „Jsem mimo.“ A Bernd Mayländer, šofér safety car, musel na trať znovu. Pro oba piloty RB závod skončil.

Druhý restart se už obešel bez problémů. Verstappen znovu začal ujíždět, za ním ale Norris držel druhou příčku, Pérez se k té třetí musel prodrat předjetím Charlese Leclerca.

„Celý víkend byl úžasný, bylo to fantastické. Zvládl jsem restarty, jinak auto jelo skoro jako po kolejích, takže se cítím skvěle,“ řekl Verstappen.

Norrise pak druhá příčka příjemně překvapila. „Myslel jsem, že domů pojedu brzy, ale nakonec jsem na stupních. Dobře jsem pracoval s pneumatikami a dostal se na druhou příčku. Takže jsem šťastný. Měli jsme dobré tempo.“

A lehce zklamaný Pérez přidával: „Bohužel jsem kvůli safety car ztratil pozici, ale jsem spokojený, že jsem na pódiu.“

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Týmoví parťáci Max Verstappen a Sergio Pérez v cíli Velké ceny Číny.

Vedle Verstappenovy dominance ale Čína nabídla i několik mikropříběhů. Třeba duo pilotů Ferrari Leclerc - Sainz se po startu propadlo na osmé a deváté místo, aby se pak postupně prokousávalo vpřed. Nakonec z toho bylo pro Leclerca čtvrté místo, pro Sainze páté.

Sedminásobný šampion Lewis Hamilton zase do závodu vyrážel až z 18. příčky, sám říkal, že to horší být nemůže, ale… V 17. kole, když byl „jen“ 14., si do týmového rádia stěžoval: „Tohle auto je pomalé.“ V cíli byl ale devátý a vysloužil si dva body.

Další závod F1 se jede 5. května v Miami.

Velká cena Číny, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Šanghaji:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:40:52,554
2. Norris (Brit./McLaren) -13,773
3. Pérez (Mex./Red Bull) -19,160
4. Leclerc (Mon./Ferrari) -23,623
5. Sainz (Šp./Ferrari) -33,983
6. Russell (Brit./Mercedes) -38,724.
Nejrychlejší kolo: Alonso (Šp./Aston Martin)
Průběžné pořadí MS (po 5 z 24 závodů):
1. Verstappen 110
2. Pérez 85
3. Leclerc 76
4. Sainz 69
5. Norris 58
6. Piastri (Austr./McLaren) 38
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 195
2. Ferrari 151
3. McLaren 96
4. Mercedes 52
5. Aston Martin 40
6. Racing Bulls 7

Reklama

  Velká cena Miami - kvalifikace na sprint dnes 22 : 30
20240503T22 : 30:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.