Hlavní obsah

Hamilton zhubl ve Francii tři kila, v 300. závodě zajel nejlépe v sezoně

Dehydrovaný, ale maximálně šťastný byl v cíli Velké ceny Francie britský jezdec formule 1 Lewis Hamilton. Sedminásobný mistr světa a pilot Mercedesu dojel na druhém místě a jubilejní 300. závod ozdobil nejlepším výsledkem v sezoně. Kvůli nefunkční lahvi s pitím údajně během závodu zhubl tři kilogramy. Po protrápeném úvodu sezony ho ale potěšil další výsledkový posun a věří, že by mohl brzy zase útočit na vítězství.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Lewis Hamilton na trati Velké ceny Francie.

Článek

"Nemohu být šťastnější. Samozřejmě kdybychom vyhráli, byl by to další krok kupředu, ale ani takový výsledek jsme nečekali. Modlil jsem se za něj a doufal, že bychom mohli zase bojovat o pódium. Třeba o třetí místo. Nemohu ale uvěřit tomu, že jsme byli druzí. Je to velký výsledek," řekl oficiálnímu webu F1 Hamilton, jehož radost umocnilo i třetí místo týmového kolegy George Russella.

Sedmatřicetiletý Hamilton měl výborný vstup do závodu a hned po startu se probojoval před Sergia Péreze z Red Bullu na třetí příčku. Později využil i odstoupení Charlese Leclerca z Ferrari, který skončil po chybě v bariéře. Rodák ze Stevenage se dostal na stupně vítězů popáté v sezoně a počtvrté za sebou. V předchozích třech závodech byl vždy třetí.

"Jasně, že nemáme ještě takové tempo jako týmy před námi (Red Bull a Ferrari), ale máme spolehlivý vůz. To je náš základ. Jsem hrdý na svůj tým a na spolehlivost, jakou držíme," uvedl Hamilton, který zatím dokončil všech dvanáct závodů v sezoně.

Foto: Eric Gaillard, ČTK/AP

Jezdec Max Verstappen vyhrává Velkou cenu formule 1 ve Francii.

Před slavnostním vyhlášením ale televizní kamery zachytily vyčerpaného Brita, jak v přípravné místnosti leží na podlaze. Stejně jako ostatní jezdci i Hamilton se potýkal při Velké ceně Francie s velkým horkem. Jenže jemu nefungoval systém s pitím. "Cítím se fantasticky, jen trochu dehydrovaný," řekl Hamilton s úsměvem. "Během jízdy nepiju a teď to bylo poprvé v sezoně, co jsem to chtěl zkusit. Jenže nic z toho nevyšlo," doplnil.

Kvůli dehydrataci prý zhubl během závodu o několik kilogramů. "Ještě jsem si nestoupl na váhu, ale myslím, že jsem ztratil tak tři kilogramy. To je dost. Těším se proto, až se pořádně napiju," uvedl Hamilton.

Mercedes měl poprvé v sezoně dva jezdce na stupních vítězů. Příští týden se pojede v Maďarsku, kde Hamilton drží s osmi triumfy absolutní rekord. Díky lepšící se výkonnosti věří, že by mohl na Hungaroringu zaútočit na první triumf v sezoně.

"Určitě si dovolím snít, ale bude to těžké. Red Bull a Ferrari mají rychlá auta a třeba Ferrari udělalo tento víkend velký krok. Bude těžké je v Budapešti porazit. Na druhou stranu bude zase horko a já doufám, že náš vůz bude zase o něco lepší," dodal Hamilton.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace