Hlavní obsah

Hoří! Ale proč? F1 řeší v Číně záhadu „ohnivé“ trávy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Formule 1 se po pěti letech vrátila do Číny a hned v úvodní den zdejší Velké ceny řeší jednu – prozatím nevysvětlenou – záhadu. Trénink i kvalifikaci na sobotní sprint totiž přerušily dva totožné incidenty – hořící tráva podél tratě, což je v F1 nevídaná věc. Mezinárodní automobilová federace FIA zatím marně pátrá, co oheň způsobuje, zvlášť když v Šanghaji od středy přerušovaně ale poměrně vydatně prší.

Foto: AP Photo/Andy Wong

Max Verstappen se v Číně ocitl v kvalifikaci na sobotní sprint mimo trať

Článek

Tráva se rozhořela při úvodním tréninku, pak i při kvalifikaci na sobotní sprint. Nečekaně, podivně, anglická média to dokonce popisují jako bizarní událost.

FIA se samozřejmě pustila do vyšetřování, aby následně uvedla: „Po přezkoumání videozáznamu se zdá, že oheň odtokové oblasti trávy způsobují jiskry vycházející z aut.“

Ano, to dává logiku, navíc v daném místě foukalo směrem od tratě k trávě, ale záhadou je, proč se to děje teď v Číně, zatímco nikde jinde ne. A zvlášť když tu prší. Je tedy zřejmé, že tu musí být nějaký tajemný a skrytý akcelerátor.

Autosport.com informuje o dvou teoriích. Ta první vychází z toho, že trať v Šanghaji je postavená na někdejší bažině, a tak by zemí mohl prosakovat metan, součást bahenních plynů. Druhá teorie zase počítá s tím, že podobné velké akce po celém světě chtějí navenek zářit, a tak pořadatelé trávník přetřeli zelenou barvou či ošetřili jinou chemikálií, jejíž součástí mohou být i hořlavé přísady.

Přesný zdroj ale není znám. Nicméně FIA vyšetřuje, aby zabránila komplikacím během sobotního nabitého programu. Nejprve se od pěti ráno našeho času jede samostatně bodovaný sprint, o čtyři hodiny později přijde na řadu kvalifikace na nedělní závod. Zároveň ale v minulosti v Číně žádné problémy s hořící trávou nebyly, nicméně letos je to poprvé, co sem dorazila nová generace vozů s přízemním efektem, které vypouštějí více jisker.

Reklama